Minister Borec chce nahrávať ústne pohovory na sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomas borec
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Výberové konania na sudcov by sa mohli skvalitniť a stransparentniť aj tým, že ústne pohovory s kandidátmi by sa nahrávali.

Uvažujeme vážne nad tým, že by sme výberové konania sudcov v časti ústnej skúšky zaznamenávali,“ uviedol pred novinármi minister spravodlivosti Tomáš Borec. O téme zvukových záznamov z ústnych pohovorov hovorili začiatkom týždňa aj mimovládne organizácie na stretnutí s prezidentom republiky Andrejom Kiskom.

Od budúceho roka by sa mali nahrávať všetky súdne pojednávania a nahrávky z pojednávaní budú súčasťou súdneho spisu. Počíta s tým návrh novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú rezort spravodlivosti odoslal na rokovanie vlády. V lete nainštalovali do všetkých pojednávacích miestností nové nahrávacie zariadenia. Zaplatia ich zo švajčiarskych fondov.

Má to priniesť viacero benefitov. Jedným z nich je zrýchlenie pojednávaní,“ povedal Borec. Odpadnúť by totiž malo zdĺhavé diktovanie prejavu účastníkov konania do zápisnice. „Očakávam aj zvýšenie etiky tých, ktorí sú v súdnej sieni, lebo sa zaznamenáva každé slovo,“ vravel minister Borec. Po nahratí pojednávania sa bude zvuk prepisovať do zápisnice, systém pre automatické prepisovanie ešte nemajú pripravený. „Médium bude v súdnom spise a bude k dispozícii účastníkom, aby nebol spor o výklad textu,“ doplnil Borec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec