SDKÚ chce hlavu Fica, ak Smer zablokuje schôdzu o Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Frešo
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – SDKÚ-DS bude presadzovať, aby o situácii na Ukrajine diskutoval parlament na septembrovej schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začína v utorok 9. septembra.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ak by vládny Smer-SD návrh na doplnenie programu o diskusiu k Ukrajine zamietol, SDKÚ-DS bude iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ku konfliktu u nášho východného suseda. V prípade, že by Smer-SD zablokoval aj túto mimoriadnu schôdzu, SDKÚ-SD navrhne odvolanie premiéra Roberta Fica.

Fico hovorí to, čo je v záujme Ruska

„Je našim geopolitickým záujmom, aby Ukrajina bola stabilná a aby skončila agresia Ruska voči Ukrajine,“ povedal v pondelok novinárom predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Zdôraznil, že Fico nie je Slovensko, pokiaľ ide o Ukrajinu, sú tu aj iné názory. „Zahraničná politika, ktorú na hanbu Slovenska robí Fico, nie je jediná,“ konštatoval Frešo. Premiér podľa jeho slov hovorí nie to, čo je v záujme Slovenska, ale čo je v záujme Ruska.

Diskusia v národnej rade by podľa Freša mala ukázať, že mnoho Slovákov sa na konflikt na Ukrajine pozerá inak. „Ak sme hodní vlastnej slobody, musíme sa zastať slobody druhých,“ dodal predseda SDKÚ-DS s tým, že Slovensko musí dať najavo Ukrajine, že jej rozumie a podporuje ju. Frešo zopakoval, že Fico neprišiel po súhlas pre svoje stanoviská k Ukrajine na eurovýbor parlamentu, čím porušil zákon.

Rusko podľa Kaníka stratilo dôveru Slovenska

Fico podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka opakovane spochybnil Slovensko ako partnera NATO. „Akoby sme ani nepatrili do euroatlantických štruktúr. Ale Slovensko je súčasť západu, EÚ je západ, nie sme a nemôžeme byť nestranní,“ povedal Kaník.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Slovensko podľa jeho slov musí podporovať sankcie voči Rusku, keďže sú posledným mierovým nástrojom na dosiahnutie mieru a jediným, ktorý môže EÚ použiť. „Sankcie veľmi pomohli tomu, aby sa dosiahlo prímerie, ale treba jasne povedať, že prímerie nie je mier,“ dodal.

Rusko podľa Kaníka stratilo dôveru Slovenska. „Rusko nemá problém nedodržiavať dohody a použiť vojenskú moc voči svojmu susedovi. Musíme byť pred Ruskom v strehu,“ argumentoval. Kaník dôrazne odmieta politiku Fica, ktorý sa podľa neho správa ako hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina a je trójskym koňom ruských záujmov v EÚ.

SaS podporí rozpravu o Ukrajine v NR SR

Poslanci strany Sloboda a Solidarita podporia spoločný opozičný návrh na zaradenie rozpravy o Ukrajine do programu parlamentnej schôdze.

Nezaradenie tohto bodu bude pre nás dôkazom, že vládnym poslancom vyhovujú slovné eskamotáže premiéra Roberta Fica, ktoré vážne poškodzujú Slovensko v očiach zahraničných partnerov. V tom prípade sme pripravení podporiť zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu pre rozpravu o situácii na Ukrajine,“ povedal dnes podpredseda liberálov Ľubomír Galko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoĽudovít KaníkPavol Frešo
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana