Zával v Bani Nováky bol podľa znalcov nepredvídateľný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Baňa nováky
Foto: SITA/Richard Nemec

PRIEVIDZA 8. septembra (WEBNOVINY) – Na Okresnom súde v Prievidzi v pondelok výpoveďami znalcov pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade závalu v Bani Nováky z novembra 2006, ktorý si vyžiadal životy štyroch baníkov.

Obžalovaní riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Karol D., Jozef H., Dalibor R. a Stanislav V. sa podľa prokurátora z nedbanlivosti dopustili prečinu všeobecného ohrozenia, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Lokalita bola dostatočne overená

V pondelok vypovedali znalci z odboru hydrogeológie a geológie Arnošt Grmela a Petr Martinec, ktorí vypracovali posudky v prípravnom konaní. Obaja sa zhodli, že zával, respektíve prieval bol prakticky nepredvídateľným anomálnym javom. Podľa ich hypotézy ho s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila voda nahromadená v nejakom desiatky rokov starom nezadokumentovanom vrte.

Ten bol podľa nich bodovou anomáliou v inak jednoduchom hydrogeologickom prostredí, ktorá sa prieskumnými vrtmi nedala zistiť. „Takýto prípad vrtu nie je možné geofyzikálnym prieskumom zistiť. Musela by byť veľká náhoda trafiť vrtom do vrtu,“ uviedol Grmela. Podľa neho bola lokalita dostatočne overená predchádzajúcim prieskumom a ani dva plánované, ale nevykonané prieskumné vrty by výsledky prieskumu neovplyvnili.

„Geologická situácia bola jednoduchá, hustota dostatočná, dostatočná aj mocnosť ílovej vrstvy chrániacej porub. K prievalu došlo anomálne, neexistuje podľa mňa možnosť jeho zistenia a tým zabránenia,“ povedal Grmela. S Martincom sa zhodol aj v tom, že ani prietoky vody, ktorá začala do bane prenikať 12 dní pred tragédiou, či výsypy z nadložia päť a dva dni pred tragédiou nemuseli znamenať príznaky blížiaceho sa prievalu.

Komisia zistila jedenásť porušení predpisov

Po znalcoch vypovedal aj bývalý predseda obvodného banského úradu a vedúci vyšetrovania tragédie Bohuš Sliacky. Uviedol, že hoci podľa vyšetrovania boli porušené predpisy, kroky vedenia bane boli na zvládnutie situácie dostatočné a udalosti pred prievalom nehodnotí ako príznaky prievalu.

Podľa záverov vyšetrovacej komisie z jesene 2007 boli hlavnou príčinou závalu v bani viaceré nepriaznivé geologické faktory. Komisia zistila jedenásť porušení bezpečnostných predpisov zo strany Hornonitrianskych baní, vrátane dvoch nevykonaných predpísaných vrtov. Podľa záverov komisie sa však nedalo zistiť, či by dodržanie predpisov zabránilo tragédii.

Pokračovanie hlavného pojednávania je vytýčené na stredu, vypovedať majú znalci a konzultanti navrhnutí obhajobou.

Tragédia sa stala 16. novembra 2006. Zahynuli baníci Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek, mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V čase závalu boli v bani aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť. Súdny proces s obžalovanými zodpovednými pracovníkmi sa začal vlani v apríli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia