Počet samovrážd vlani stúpol, najčastejšie volili obesenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lano, obesenie, slucka
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Vlani spáchalo na Slovensku samovraždu 628 ľudí, teda o 57 viac ako v roku 2012. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. O samovraždu sa v minulom roku pokúsilo ďalších 972 ľudí, čo je o 46 prípadov menej ako rok predtým. Počet samovrážd či pokusov o samovraždu sa tak v roku 2013 vyšplhal na 1 600 prípadov.

„V počte samovrážd dlhodobo prevládajú muži. V minulom roku sme zaznamenali 544 samovrážd mužov a 84 žien. Pri pokusoch o samovraždu je podiel mužov (550) a žien (422) vyrovnanejší,“ povedal Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií.

Najčastejším spôsobom dobrovoľného ukončenia života u mužov (390) aj žien (41) bolo obesenie, ženy volili viackrát aj skok z výšky (21). Samovražedné pokusy boli u mužov najčastejšie vykonané poškodením ostrým predmetom (153), u žien otravou a priotrávením liekmi (205). Z hľadiska pracovného stavu sa najčastejšie o samovraždu pokúsili nezamestnaní (38 percent).

Samovrazda lieky otrava
Foto: compliance.safetysmart.com

Viac ako tri štvrtiny pokusov bolo u osôb so stredným vzdelaním bez maturity, základným ukončeným a stredným vzdelaním s maturitou. Podľa trvalého bydliska bolo najviac samovrážd hlásených v Banskobystrickom kraji (110) a najmenej v Trnavskom kraji (61). Najvyšší počet samovražedných pokusov bol hlásený v Bratislavskom kraji (210) a najmenej ich evidujú v Nitrianskom kraji (45).

V stredu 10. septembra si pripomíname Svetový deň prevencie samovrážd. Cieľom je podľa Bublu lepšie porozumieť dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú pre dobrovoľný odchod zo sveta a usilovať sa o prijatie preventívnych opatrení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať