Exprokurátorka z Levíc dostala ďalší trest, podala sťažnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivo
Foto: SITA/AP

BANSKÁ BYSTRICA 8. septembra (WEBNOVINY) – O desať mesiacov sa zvýšil doterajší nepodmienečný trest tri a pol roka odňatia slobody právoplatne odsúdenej bývalej prokurátorke Okresnej prokuratúry v Leviciach Dane Z.

V pondelok o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý jej premenil nezaplatený peňažný trest na trest odňatia slobody, čím celková výmera trestu dosiahla 52 mesiacov.

O sťažnosti bude rokovať Najvyšší súd SR

Uznesenie o nariadení výkonu náhradného trestu nie je právoplatné, pretože Dana Z. podala voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Ak by bývalá prokurátorka dovtedy trest zaplatila, prvostupňový senát by svoje rozhodnutie zrušil.

Danu Z. žaloval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry za zločin prijímania úplatku a za dvojnásobný prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Súd ju uznal za vinnú iba z korupcie, pretože zobrala úplatok štyritisíc eur a šperk od Swarovského.

Uložil jej za to trest odňatia slobody 4,5 roka a peňažný trest päťtisíc eur. Odvolací senát najvyššieho súdu trest odňatia slobody zmiernil na tri a pol roka, ale peňažný trest ponechal. Ak by ho exprokurátorka nezaplatila, ako náhradný trest súd stanovil ďalšie odňatie slobody na desať mesiacov. Pretože Dana Z. na výzvu súdu trest nezaplatila, senát rozhodol o premene náhradného.

S exmanželom má dlhy v troch bankách

Korupcie sa prokurátorka dopustila v roku 2011. Podľa svedkov mala za odmenu pomôcť bratom Radovanovi a Rastislavovi T., ktorých stíhali pre podozrenie z úžery. Obžalovanú v tejto súvislosti oslovila Rastislavova prvá manželka Monika, ktorá z angličtiny doučovala prokurátorkinu dcéru.

Vo veci sa angažovala aj súčasná Rastislavova manželka Jozefína. Ženy sa s prokurátorkou aj viackrát stretli. Jozefína dala prokurátorke šperk od Swarovského pre jej dcéru a Monika úplatok. Sumu dali dokopy bratia a Rastislavova exmanželka Monika ich vložila do brožúrky o psíkoch a prokurátorke odovzdala 21. augusta 2011.

Na verejnom zasadnutí o premene trestu žiadala exprokurátorka od upustenia premeny trestu vzhľadom na svoj minimálny príjem a zlú finančnú situáciu v rodine. S bývalým manželom má dlhy v troch bankách a v nebankovom subjekte. Vo výkone trestu v Nitre síce pracuje, ale po zrážkach dostáva desať až pätnásť eur mesačne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať