Fico podľa Šebeja šíri konšpiratívne bludy hodné Kotlebu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer, istoty, Fico
Predseda strany Smer-SD a premiér Robert Fico počas tlačovej besedy po slávnostnom sneme strany Smer-sociálna demokracia pri príležitosti 10. výročia svojho vzniku. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – O Ukrajine by sa podľa predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) malo diskutovať v parlamente a nie na tripartite.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Most-Híd preto požiada predsedu NR SR Pavla Pašku, aby na schôdzu, ktorá sa začne v utorok 9. septembra, zaradil informáciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o situácii na Ukrajine. „Parlament by k tomu mal viesť aj rozpravu, pretože parlamentná pôda je primeraná na informovanie o tak závažných veciach,“ povedal.

Šebej zároveň kritizoval premiéra Roberta Fica, že o sankciách proti Rusku rokuje na tripartite. „Tripartitu považujem z pohľadu zastupiteľskej demokracie za nelegitímne fórum. Tripartitu vytvoril pôvodne minister spravodlivosti Alfredo Rocca, ktorý pôsobil vo vláde Benita Mussoliniho. Je to prvok korporatistického štátu a nie parlamentnej demokracie. Išlo o Mussoliniho predstavu, že rozhoduje všemocný štát so zástupcami tých, čo zamestnávajú a sú zamestnávaní. Nerozhoduje teda fórum, ktoré vzišlo z volieb, ale nelegitímne teleso. Takéto fórum sa môže dohadovať o všeobecných pravidlách miezd a daní. Určite však nie o zahraničnej a bezpečnostnej politike,“ vyhlásil Šebej.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Podľa neho Fico rozpráva veci, s ktorými zrejme nesúhlasí ani časť vlády. „Napríklad, keď konflikt na Ukrajine označí za akýsi spor medzi USA a Ruskom, čo je konšpiratívny blud hodný Mariána Kotlebu, ktorý do úst demokratického a informovaného politika nepatrí,“ uviedol Šebej.

O Ukrajine chce diskutovať v NR SR aj SDKÚ-DS. Ak by Paška nezaradil do programu takúto diskusiu, SDKÚ-DS bude iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentu. „SDKÚ bude mať našu podporu,“ povedal Šebej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ŠebejRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republiky