Opozícia zúri, Smer jej v parlamente stopol desať návrhov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jozef Kollár, Daniel Krajcer Juraj Miškov
Zľava: Nezaradení poslanci NR SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov počas rokovania 37. schôdze Národnej rady SR. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Poslanci prvý deň rokovania po prázdninách odštartovali roztržkou, ktorú v úvode 37. schôdze spustila predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková, keď navrhla vyradiť z programu desať opozičných návrhov noviel a zákonov.

Na Laššákovej podnet Smer vyradil opozičné návrhy

Laššáková navrhla, aby o týchto právnych normách rokoval parlament až po komunálnych voľbách, keďže sa týkajú tejto problematiky. Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií.

Laššáková vyradila aj návrhy, podľa ktorých poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent. Šéfka poslaneckého klubu Smeru vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Opozícia postup Smeru-SD ostro odmietla

Opozícia postup Smeru-SD ostro odmietla. „To v NR SR nemá obdobu. Žiadam o zvolanie poslaneckého grémia,“ konštatoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. „Ide nielen o porušenie ústavných práv poslancov, ale aj o porušenie rokovacieho poriadku a o politickú nekultúru,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Zdôraznil, že Smer-SD doteraz ani nenaznačil, že by mal problém s nejakými predloženými zákonmi, na grémiu sa vôbec nezmienil, že má výhrady k návrhom pre komunálne voľby. „Dnes navrhnete vyradiť 10 bodov, zajtra dvadsať a o chvíľu všetky opozičné,“ vysvetlil poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc.

Poslanec za SaS Martin Poliačik navrhol vyradiť zo schôdze návrh na skrátené legislatívne konanie o vianočných dôchodkoch. „Na skrátené konanie nie sú legitímne dôvody. A návrh súvisí tiež s kampaňou pred komunálnymi voľbami,“ konštatoval Poliačik. Smer-SD jeho iniciatívu zamietol.

Figeľovci stiahli návrh o voľných nedeliach

KDH sa rozhodlo stiahnuť návrh novely Zákonníka práce, ktorými chcelo uzákoniť voľné nedele. Dôvodom je postup strany Smer-SD, ktorý vyradil z rokovania parlamentu desať opozičných návrhov. „Je to prejav solidarity,“ povedal podpredseda KDH Július Brocka.

Protest parlament
Foto: SITA/Ján Slovák

Opozícia chce zároveň presvedčiť Smer-SD, aby vrátil na rokovanie parlamentu stiahnuté návrhy zákonov, ktoré predložili opoziční poslanci. Návrh predložil podpredseda NR SR Ján Figeľ v mene štyroch opozičných klubov. Ak sa tak neudeje, opozícia sa chystá zvolať poslanecké grémium.

Zástupcovia opozície tiež uvažujú o stiahnutí všetkých opozičných návrhov z rokovania schôdze, ktorá sa začala dnes. Podľa podpredsedu NR SR Jána Figeľa Smer má moc, ale nemá právo vyraďovať zákony. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník oznámil, že opozícia sa nebude zúčastňovať na hlasovaniach, ak Smer-SD vyradené body na schôdzu nezaradí.

Neskôr celá opozícia v diskusii kritizovala vládu pre neschopnosť, keďže návrh na vyplácanie vianočných dôchodkov sa prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní, na čo opoziční poslanci dôvod nevidia. Poslanci prvý deň rokovania 37. schôdze ukončili diskusiou k vyplácaniu vianočných dôchodcov, novelu by parlament v stredu dopoludnia mal posunúť do druhého čítania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľJana LaššákováJúlius BrockaĽudovít KaníkMartin PoliačikMiroslav Kadúc
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky