Mikloško chcel, aby poslanci odsúdili násilie voči kresťanom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miklosko
Poslanec za KDH Jozef Mikloško (vľavo) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Poslanec KDH Jozef Mikloško neuspel s návrhom, aby parlament odsúdil prenasledovanie náboženských komunít v Iraku a Sýrii. Jeho návrh v utorok na začiatku 37. schôdze poslanci neschálili.

Mikloško navrhoval, aby národná rada na septembrovej schôdzi odsúdila všetky násilné akcie namierené proti kresťanom a jezídom v Iraku a Sýrii, ktorých prenasledujú bojovníci Islamského štátu. Mikloško tiež chcel, aby poslanci požiadali prezidenta a vládu, aby využívali pri medzinárodných rokovaniach diplomatické nástroje s cieľom ukončenia represií a upokojenia situácie.

„Národná rada Slovenskej republiky so znepokojením zaznamenáva túto zhoršujúcu sa situáciu náboženských a etnických komunít najmä v Iraku a Sýrii, kde sú kresťania a jezídi fundamentalistami Islamského štátu masakrovaní a prinucovaní k úteku zo svojich domovov,“ napísal poslanec v dôvodovej správe návrhu uznesenia.

Dve menšiny, kresťania a jezídi, prišli podľa Mikloška o svoje pozemky, chrámy, domovy, veci, prácu, peniaze, niektorí boli odlúčení od svojich rodín a blízkych, všetci sú prenasledovaní pre svoje náboženské presvedčenie a sú svedkami ničenia náboženského dedičstva. „Podľa odhadov OSN asi 500 členov jezídskej menšiny bolo zabitých. Viaceré kresťanské mestá boli evakuované, príslušníci Islamského štátu donútili opustiť domovy tých, ktorí z nich neodišli do 6. augusta,“ argumentoval poslanec.

Podľa politológa Michala Horského je v tomto volebnom období stále zreteľnejší posun KDH k politickej strane typu nemeckej CSU (Kresťanskosociálna únia Bavorska). Iniciatíva Jozefa Mikloška ako katolíckeho politika je podľa Horského pochopiteľná. „Naša ústava ani politika štátu však nie je konfesionálna,“ ukončil politológ, podľa ktorého je takého uznesenie pre zákonodarný zbor neprimerané.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Mikloško
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republiky