Zatiaľ nie je isté, či bude mať NATO v Poprade muníciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato_vojaci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Zriadenie logistickej základne NATO v Poprade nie je isté. Ako uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, ponuka multifunkčnej logistickej základne je len jedným z príspevkov, ktoré Slovensko Aliancii na minulotýždňovom summite vo Walese ponúklo.

„O prijatí nových zamestnancov či o rozširovaní je v súčasnosti predčasné hovoriť, pretože ponuku, ktorú prezentoval Aliancii vedúci delegácie na summite vo Walese v prvom rade musia posúdiť vojenské autority NATO,“ povedala Balleková.

Slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov

Na záver summitu NATO v Newporte prezident Andrej Kiska informoval, že Slovensko nebude do roku 2016 znižovať rozpočet na obranu a do roku 2020 bude tento rozpočet zvyšovať tak, že dosiahne výšku priemeru v krajinách Severoatlantickej aliancie, ktorá predstavuje 1,6 percenta HDP.

Obrazom: Summit NATO vo Walese

Slovensko okrem toho plánuje dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl. Dôsledkom diania na Ukrajine bolo aj prijatie Akčného plánu pripravenosti NATO, ktorý má slúžiť na účinnú a rýchlu ochranu jeho členských štátov pred hrozbami.

Slovensko sa na akčnom pláne plánuje podieľať napríklad zriadením logistického centra NATO v Poprade, ktorý by mal slúžiť aj na prepravu munície. SR chce tiež posilniť svoju prítomnosť na vojenskom veliteľstve v Štetíne a Aliancii ponúklo využívanie letísk v Sliači a Lešti. V rámci akčného plánu sa bude Slovensko podieľať aj na zintenzívnení vojenského spravodajstva a slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov.

Väčšine hlasujúcich v ankete Popradu je proti základni

Informácia o ponuke Slovenska na zriadenie logistickej základne Severoatlantickej aliancie (NATO) v Poprade v posledných dňoch rozbúrila verejnú mienku. Mesto Poprad v reakcii na túto informáciu zverejnilo na svojej webovej stránke anketu, v ktorej môže verejnosť vyjadriť svoj názor na tento návrh.

„V priebehu necelých 24 hodín od spustenia ankety sme zaznamenali skutočne enormný záujem o vyjadrenie názoru. Za necelých 22 hodín sme zaznamenali takmer 1 000 hlasovaní, čo je na naše pomery rekordné číslo,“ povedal pre SITA hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

V ankete „Slovensko chce zriadiť logistickú základňu pre potreby NATO v Poprade. Súhlasíte s takouto formou podpory aliancie?“ odpovedalo v utorok do 13:00 „nie“ 902 hlasujúcich, pre možnosť „áno“ sa rozhodlo 59 hlasujúcich. Štyria dali možnosť „nezaujíma ma to.“

Návštevnosť stránky mesta Poprad www.poprad.sk za posledné hodiny vzrástla o takmer 100 percent. „Zaznamenali sme návštevy nielen zo Slovenska ale prakticky z celého sveta – z Českej republiky, Anglicka, zastúpení boli aj návštevníci stránky z Brazílie či Kataru,“ dodal Galajda. Pre porovnanie, v predchádzajúcej ankete, ktorou samospráva zisťovala názor verejnosti na možnosti riešenia územia Juh IV pre potreby bývania Popradčanov, zaznamenali za mesiac 1 300 hlasovaní.

Na internete sa objavila už aj petícia proti vybudovaniu základne NATO na území Slovenska. Od 5. septembra sa pod ňu podpísalo vyše 5 300 ľudí, podpisy pochádzajú z vyše 4 500 rôznych IP adries.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy