Turistická sezóna v Tatrách pokračuje aj na jeseň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tatry turist
ilustračné foto Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 12. septembra (WEBNOVINY) – Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách pokračuje, aj keď prázdninám už odzvonilo.

„Do začiatku sezónnej uzávery 1. novembra sú prístupné všetky chodníky, aj do vysokohorských terénov. Bonusom sú skvelé výhľady. Jeseň na horách je typická stabilnejším počasím a nepreplnenými horskými chodníkmi,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

V porovnaní s letom ceny klesli

Ceny ubytovania v Tatrách, v porovnaní s letom, klesli až do 30 %. „Každý, kto hľadá výborné podmienky na turistiku a pokoj, ktorý v Tatrách zavládol po ukončení letných prázdnin by už nemal váhať,“ dodala Maťašovská. Aj počas jesene môžu návštevníci využívať výhody s kartou zliav Tatry Card. Okrem turistiky majú návštevníci v oblasti Vysokých Tatier k dispozícii aj viac ako 300 kilometrov značkovaných cyklotrás.

Trendom tohto leta bolo podľa Bohuša Hlavatého zo spoločnosti Tatry mountain resorts horské stredisko Jasná Nízke Tatry. Jasná sa stala lídrom v raste návštevnosti vďaka masívnym investíciám na Chopku a neustálemu napredovaniu v poskytovaných službách.

Vysoké Tatry podľa neho dominovali v celkovej obľúbenosti. Do Jasnej prišlo počas leta o štyri percentá viac dovolenkárov, ako v minulom roku. „Napriek poklesom v návštevnosti vo vysokotatranských strediskách hodnotíme letnú sezónu v horských strediskách veľmi pozitívne. Veríme, že jeseň prinesie do slovenských hôr viac slnka, stabilné počasie a najmä spokojných návštevníkov. September môže ešte zamiešať karty vo finálnych výsledkoch a prekvapiť aj vo Vysokých Tatrách,“ zhodnotil letnú sezónu Bohuš Hlavatý.

Návštevnosť Vysokých Tatier kolísala

Kamzíky, Tatry, TANAP
Foto: SITA/Gabriel Lipták

Najobľúbenejšie Vysoké Tatry s lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso zaznamenali tradične najvyššiu návštevnosť zo všetkých stredísk v počte 380 000 turistov na lanovkách. Návštevnosť Vysokých Tatier kolísala podľa Hlavatého najmä pre nepriaznivé počasie.

Leto sa začalo v horách veľmi sľubne už v prvých májových dňoch. Krátko po začiatku sezóny však Tatry museli zvládnuť následky víchrice.

Mnohé turistické chodníky zostali nepriechodné a ich uvoľnenie nejaký čas trvalo. Z celkového počtu návštevníkov horských stredísk tvorili podľa Hlavatého počas leta Slováci 56 %, Česi 19 % a Poliaci 14 %. Zvyšok tvorili návštevníci z ostatných krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia