SaS žiada, aby biskupi odmietli kontroverzné výroky kňazov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulik sas
Predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej besede strany SaS o daňovej úľave pre Babišovo Duslo Šaľa a o krokoch strany SaS proti takýmto praktikám. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva Konferenciu biskupov Slovenska (KBS), aby sa jasne a jednoznačne dištancovala od antisemitských a homofóbnych výrokov farárov Emila Floriša a Mariána Kuffu.

SaS je presvedčená, že takéto výroky sú „nezlučiteľné s dobrým občianskym spolunažívaním, vytváraním pozitívnej atmosféry v spoločnosti a v prípade spochybňovania holokaustu aj s historickou pamäťou.“ Píše sa to v tlačovej správe SaS, ktorú agentúre SITA poslala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

SaS reaguje na farára Floriša a Kuffu

Ako píše SaS, farár Emil Floriš počas slávnostnej bohoslužby k 70. výročiu SNP vyhlásil, že Židia si za nenávisť voči nim mohli aj sami. Boli vraj „veľmi tvrdí a chamtiví k nášmu ľudu“, a tak pri ich deportáciách „bolo určité nadšenie, pretože, žiaľ, aj mnohých ožobráčili“, píše o výrokoch farára SaS.

Farár Marián Kuffa zasa nedávno vyhlásil, že „gejovia a lesby sú niekedy horší než tí vrahovia“, dodávajú liberáli. Podľa SaS sú takéto výroky nezlučiteľné s dobrým občianskym spolunažívaním, vytváraním pozitívnej atmosféry v spoločnosti a v prípade spochybňovania holokaustu aj s historickou pamäťou.

„Vyvolávanie nenávisti voči akýmkoľvek menšinám je podľa nášho názoru neprijateľné a nehodné verejne činných predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi, ktorá má podľa vlastného učenia šíriť kresťanskú lásku medzi ľuďmi,“ myslia si liberáli.

Sloboda a Solidarita však víta ohlásenú účasť predsedu Konferencie biskupov Slovenska, arcibiskupa Stanislava Zvolenského na utorňajšej pietnej spomienke pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. „Ak sa však biskupská konferencia nebude jasne dištancovať od zľahčujúcich, relativizujúcich a netoleranciu šíriacich výrokov svojich kňazov, je táto účasť, bohužiaľ, len farizejstvom,“ píše SaS.

„Stanovisko KBS bolo jasnou rečou deklarované arcibiskupom Zvolenským v jeho príhovore pred rokom a platí pre každý prípad podobného charakteru,“ reagoval na výzvu SaS hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Zvolenský sa už pred rokom vyhradil proti holokaustu

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, metropolita Bratislavskej arcidiecézy – arcibiskup Stanislav Zvolenský sa už vlani 9. septembra zúčastnil na kladení vencov pri Pamätníku holokaustu v Bratislave, kde vystúpil s príhovorom. „Katolícka cirkev na Slovensku sa díva na túto mimoriadne bolestnú časť dejín pohľadom, ku ktorému nás vedie duch Svätého písma.. pre cirkev aj pre cirkev na Slovensku je dôležité prehlbovať aj vedomie o previnení, ktorými sa v minulosti synovia a dcéry vzdialili od ducha Ježiša Krista a posolstva evanjelia…,“ povedal vtedy vo svojom vystúpení Zvolenský.

„S hlbokou ľútosťou spomíname na tragédiu, ktorú šoa (hebrejský termín pre vyvražďovanie Židov počas 2. svetovej vojny – pozn. red.) predstavuje pre našu vlasť, a preto jednoznačne odmietame akúkoľvek nenávisť, rasizmus, zneuctenie ľudskej dôstojnosti ktorejkoľvek ľudskej osoby,“ povedal arcibiskup.

Spomínanie na genocídu Židov spoločnosti hovorí, aké je nebezpečné interpretovať zlú sociálnu či kultúrnu situáciu skratkami, ktoré sa končia biľagovaním nejakej spoločenskej skupiny či vytvorením zoznamu nepriateľov, vyhlásil vlani Zvolenský. Dodal, že „nikdy nesmieme konať tak, aby sme voči iným ľuďom vyvolali nenávisť, lebo od nenávisti k násiliu je veľmi blízko“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KováčikKatarína SvrčekováMarián KuffaStanislav Zvolenský
Firmy a inštitúcie KBS Konferencia biskupov SlovenskaSaS Sloboda a Solidarita