Kontrola odhalila nové podvody, podnikatelia falšujú bločky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
ilustračné foto Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Finančná správa SR odhalila nový typ podvodov na DPH. Podnikatelia zistili, že na podvody s faktúrami im správa príde, preto začali falšovať bločky z elektronických registračných pokladníc. Povedal to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Finančnej správy František Imrecze.

Podvody odhalili elektronické kontrolné výkazy, kam podnikatelia zapisujú len sumárne číslo z hotovostných platieb za mesiac. Znamená to napríklad, že ak doteraz podnikateľ tankoval mesačne za 10-tisíc eur, čo si odpisoval z daní, teraz sa tvári, že tankuje za 200-tisíc eur, kým doteraz uvádzal v kontrolných výkazoch pár tisíc eur, čiže reálnu sumu.

Systematický podvod s bločkami

Bločky z registračnej pokladnice systém finančnej správy v porovnaní s faktúrami spárovať nevie, keďže ich podnikatelia nahadzujú sumárne za celý mesiac. Hotovostný limit na jeden bloček je 1000 eur, no takýchto bločkov môžu mať podnikatelia niekoľkonásobne viac, pri daňovej kontrole ich však musia fyzicky vydokladovať.

Finančná správa na nový typ podvodu prišla práve pre niekoľkonásobne vyššie sumy v kontrolných výkazoch za hotovostné transakcie, čo bolo podozrivé. „Ide o systematický podvod,“ povedal František Imrecze. Ako dodal, ide o fiktívne vstupy z hotovostných transakcií, ktoré podnikatelia nerealizovali v zdaňovacom období, pričom sú neadekvátne vysoké.

Pokladnica
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

Slovensko zrejme prišlo o milióny eur

„Kontrolný výkaz DPH tieto transakcie zachytil a umožňuje preveriť celý reťazec do posledného subjektu, ktorému bol tovar fakturovaný s neoprávnene uplatnenou DPH pochádzajúcou z hotovostných transakcií,“ vysvetlil prezident Finančnej správy.

Správa odhaduje, že takéto daňové podvody by sa mohli týkať približne 30 miliónov eur. Na základe zistení z kontrolných výkazov začala subjekty preverovať, zatiaľ urobila 90 kontrol po celom Slovensku. Pri kontrolách zistila, že 46 podnikateľov zmizlo, 12 firiem zaniklo a 11-tim finančná správa na základe kontroly zrušila registráciu na DPH.

„Vyriešime to spoločnými kontrolami finančnej správy s Policajným zborom SR a Generálnou prokuratúrou SR, daňovú kobru rozšírime aj do krajov,“ povedal Imrecze. Daňové úrady budú preverovať prijaté kontrolné výkazy DPH, colníci bločky z registračných pokladníc, z ktorých bola DPH uplatnená a polícia bude preverovať a vypočúvať firmy, ktoré si uplatnili vysoké hodnoty z transakcií registračných pokladníc.

Kontrolné výkazy pomáhajú odhaliť zločin

„Keby neboli kontrolné výkazy zavedené, tieto podvody zrejme nikdy neodhalíme,“ doplnil prezident finančnej správy s tým, že chceli podnikateľom vyjsť v ústrety s jedným sumárnym číslom za hotovostné transakcie a takto sa im to vrátilo.

Dane danove
Foto: SITA/Martin Havran Foto: archív, SITA/Martin Havran

Podľa prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara sa snaží daňová kobra aktívne vstupovať do podvodov s DPH a reagovať na všetky nové spôsoby páchania trestnej činnosti.

„Reakcia na tieto podvody je okamžitá, pričom máme masovejšie meradlo preverenia takýchto podvodov,“ vysvetlil. Zároveň doplnil, že do kontrol budú zapojené aj iné súčasti PZ, okrem Národnej kriminálnej agentúry sa postupne zapoja aj odbory kriminálnej polície na krajskej a okresnej úrovni, pričom polícia bude spolupracovať aj so zložkami generálnej prokuratúry.

V tomto roku polícia odhalila 1646 trestných činov týkajúcich sa daňových podvodov, 750 objasnila a obvinila 501 osôb. V porovnaní s minulým rokom je úspešnejšia. Spôsobená škoda v daňovej trestnej činnosti podľa Gašpara v tomto roku predstavovala sumu 92,3 milióna eur, zachránených bolo 7,44 milióna eur a 1,74 milióna eur polícia zaistila pre potreby ďalšieho rozhodovania, či už šlo o majetok alebo peniaze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František Imrecze
Firmy a inštitúcie Finančná správa SR