Štatistický úrad má na krku trestné oznámenie pre eurofondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Polícia preveruje trestné oznámenie, ktoré sa týka postupu pri verejnom obstarávaní IT služieb na Štatistickom úrade SR. Oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov podal ešte v auguste bratislavský advokát Andrej Vlk v mene súkromného klienta.

Prípadom sa od 3. septembra zaoberá kriminálka v druhom bratislavskom okrese. „Keďže ide o čerstvú vec, zatiaľ nebolo začaté trestné stíhanie alebo vznesené obvinenie,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Policajti dostali za úlohu doplniť trestné oznámenie vypočutím oznamovateľa.

Podozrivá je predsedníčka štatistického úradu

Podozrivá má byť v tejto veci podľa oznámenia predsedníčka štatistického úradu. Hovorca štatistického úradu Marián Jánošík sa vyjadril, že nemajú žiadne informácie o preverovaní trestného oznámenia voči predsedníčke úradu v súvislosti s nákupom IT služieb.

„Projekt Elektronické služby Štatistického úradu SR bol predmetom niekoľkých kontrol z viacerých úrovní a ich výsledky nepriniesli žiadne zistenia o porušení zákona,“ povedal Jánošík.

Advokát Vlk v tlačovej správe uvádza, že trestné oznámenie sa týka jedného z prípadov, ktorý riešil audit Európskej komisie. Audit potom údajne viedol k pozastaveniu eurofondov vo výške 400 miliónov eur. Hovorca štatistikov Jánošík upozorňuje, že pokiaľ ide o audit Európskej komisie, tak kontrolovaným subjektom nie je štatistický úrad, ale riadiaci orgán operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), teda úrad vlády a ministerstvo financií.

Brusel možno Slovensku nepreplatí vyše 160-miliónov eur

Úrad vlády a rezort financií priznal v správe o čerpaní eurofondov ku koncu júna tohto roka, že Európska komisia nám pre pozastavenie preplácania eurofondov k polovici tohto roka zadržiavala nad rámec dvoch mesiacov platby v celkovej sume vyše 413 miliónov eur. Slovensku pritom Brusel pravdepodobne definitívne nepreplatí 165,8 milióna eur. Podľa medializovaných informácií Komisia pozastavila preplácanie eurofondov na Slovensku ešte na jar tohto roku pre zásadné nedostatky v audite eurofondov na ministerstve financií.

Ku koncu júna boli pritom zo strany Európskej komisie prerušené lehoty pre platby v operačných programoch Zdravotníctvo, Výskum a vývoj, Regionálny operačný program, Vzdelávanie, Doprava, Informatizácia spoločnosti, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Operačný program Bratislavský kraj a Technická pomoc. Čiastočne bol pozastavený aj program Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Portál TREND.sk v auguste napísal, že z korešpondencie medzi Komisiou a Slovenskom vyplýva, že jeden z najväčších problémov bol OPIS. Peniaze z pozastavených operačných programov zrejme začnú prúdiť najskôr koncom tohto roka. Komisia by mala totiž len na jeseň zhodnotiť, či sú opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov dostatočné a rozhodnúť o prípadnom odblokovaní platieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať