Primátorom Banskej Bystrice chce byť aj správca cintorínov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SNP
Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 22. septembra (WEBNOVINY) – Jedným z kandidátov na post banskobystrického primátora v nastávajúcich komunálnych voľbách bude aj nezávislý mestský poslanec a vedúci sekcie krematória a cintorínskych služieb mestskej príspevkovej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby Pavol Bielik.

Ako informoval na pondelkovej tlačovej besede, kandidovať za primátora sa rozhodol, lebo doterajších 26 rokov jeho pôsobenia ako poslanca mestského zastupiteľstva ho zaväzuje k tomu, aby svoje skúsenosti uplatnil aj v praxi. „U poslanca je predsa menší priestor, primátor má možnosť,“ povedal Bielik.

Správca cintorínov chce bojovať proti korupcii

V prípade zvolenia chce „vrátiť Bystricu Bystričanom“, čím myslí zvýšiť možnosť občanov rozhodovať o dianí v meste, aby neboli stavaní pred hotovú vec, ako napríklad pri výstavbe v meste. „V Banskej Bystrici prišli developeri, zatriasli mešcami a stavali,“ povedal Bielik. Uviedol tiež, že chce zastaviť korupciu a privatizáciu mesta. Od roku 2006 totiž podľa neho dochádza pri schvaľovaní materiálov v meste k priehľadnému cielenému presadzovaniu skupinových záujmov. „Občania sú toho svedkom, mnohí by mohli rozprávať. Mám tie informácie nakoniec aj ako poslanec v zastupiteľstve, vždy väčšina ale prehlasuje,“ povedal Bielik.

Predvolebnú kampaň si chce hradiť z osobných prostriedkov a prostredníctvom transparentného účtu. Zdôraznil, že s nikým nebude obchodovať predvolebnú podporu a pripomenul, že za mestského poslanca ho občania zvolili šesťkrát v rade. Najprv ako kandidáta Verejnosti proti násiliu, potom ako kandidáta Demokratickej strany a od roku 2002 ako nezávislého kandidáta.

Ján Nosko
Foto: SITA/Ján Viazanička

Bystrici chce ‚šéfovať‘ 15 kandidátov

O post banskobystrického primátora sa uchádza 15 kandidátov, z nich ôsmi podali kandidačné listiny ako nezávislí a siedmi za politické strany alebo koalície. Ich mená však zapisovateľ mestskej volebnej komisie Karol Langstein odmieta zverejniť, kým ich volebná komisia nezaregistruje.

Podľa doterajších oznámení zámeru kandidovať by mali byť medzi nezávislými kandidátmi na banskobystrického primátora súčasný primátor Peter Gogola, riaditeľ detskej nemocnice Ján Nosko, ktorému už vyjadrili podporu strany Smer-SD, SNS a SDKÚ-DS, i mestský poslanec Pavol Bielik. Strana KDH avizovala, že buď samostatne, alebo v koalícii nominuje ako kandidáta na primátora živnostníka Petra Lačného, strana Sieť predstavila ako svojho kandidáta na primátora vysokoškolského pedagóga Mariana Korytiaka, strana TIP podnikateľa Ľubomíra Hadvičáka a strana Sloboda a Solidarita podnikateľa Miroslava Ivana.

SDKÚ už Gogolu nepodporí, sklamal ich

SDKÚ-DS bude v novembrových komunálnych voľbách podporovať na post primátora Banskej Bystrice riaditeľa detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý ide kandidovať ako nezávislý.

Ako na tlačovej besede informoval predseda banskobystrickej miestnej organizácie tejto strany Martin Turčan, o podpore Noskovi rozhodlo miestne predsedníctvo strany jednomyseľne po viacerých rokovaniach aj s ostatnými avizovanými kandidátmi. „Je to človek morálnych hodnôt, má pevné rodinné zázemie, má charizmu, je šikovný manažér. Je to človek, ktorý skutočne môže priniesť nový vietor do pomyselných plachiet v Banskej Bystrici,“ povedal Turčan.

Pred štyrmi rokmi SDKÚ-DS spolu s ďalšími pravicovými stranami podporila vo voľbách primátora Banskej Bystrice ich následného víťaza Petra Gogolu, ktorý kandidoval ako nezávislý a v tohtoročných voľbách chce svoj post obhájiť znova ako nezávislý kandidát. Dôvodom, prečo už SDKÚ-DS Gogolu nepodporuje, hoci s ním o tom rokovala, je podľa Turčana sklamanie z Gogolovho vedenia mesta. Konkrétnejší však odmietol byť s tým, že chcú viesť kampaň v pozitívnom duchu.

„Gogola je teraz náš protikandidát, nechcem sa na jeho adresu negatívne vyjadrovať. Nech si sám zloží účty za štyri roky,“ uviedol Turčan. Spoluzodpovednosť SDKÚ-DS za negatíva vo vedení mesta, keďže viceprimátorkou je nominantka tejto strany Katarína Čižmárová, Turčan nepripúšťa. „Viceprimátorka bola poverená primátorom, aby sa venovala kultúre, práci s mládežou. S jej prácou som spokojný,“ uviedol Turčan.

Oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania
Foto: SITA/Ján Viazanička

Nosko chce získať podporu ďalších strán

SDKÚ-DS je po Smere-sociálnej demokracii a Slovenskej národnej strane treťou politickou stranou, ktorá Noskovi vyjadrila podporu vo voľbách primátora. Jej rozhodnutie preto Turčan prezentoval aj ako koniec politikárčenia v Banskej Bystrici. „Neexistujú ľavicové alebo pravicové riešenia pre mesto, iba dobré alebo zlé riešenia. Nosko dokáže dobré riešenia pretaviť do reality,“ vyhlásil Turčan. Zdôraznil, že neuzavreli žiadnu koaličnú zmluvu a Noskovi nedali žiadne podmienky podpory, keďže sa plne stotožňujú s jeho programom.

Nosko verí, že SDKÚ-DS nie je poslednou stranou, ktorá mu vyjadrila podporu a chce pokračovať v rokovaniach s ďalšími. „Postoj SDKÚ-DS som prijal s pokorou a rozvahou. Som rád, že sa mi darí napĺňať posolstvo, že Banská Bystrica potrebuje spojenie, synergiu, a nie je dôležité, kto má aké politické tričko na sebe,“ uviedol Nosko s tým, že podporu strán prijíma bez akýchkoľvek záväzkov a tlakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Nosko
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana