Pripojili sme sa k boju s ebolou, podľahlo jej dvetisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Slovensko prispeje sumou 15-tisíc eur na boj proti ebole, ktorej vo viacerých afrických štátoch už podľahli stovky ľudí.

Rozhodnutie o poskytnutí finančnej humanitárnej pomoci regiónu západnej Afriky podpísal v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Peniaze poskytne Slovenská republika prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá je koordinátorom opatrení na boj s týmto vírusovým ochorením.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie z minulého piatka sa ebolou v Guinei, Libérii a Sierre Leone nakazilo už takmer štyritisíc ľudí, z ktorých 2 097 ochoreniu podľahlo. Epidémia eboly najviac postihla práve tri uvedené krajiny, v menšej miere však zasiahla taktiež Nigériu a Senegal.

Tamojšie prípady ako ani desiatky obetí samostatnej epidémie v Konžskej demokratickej republike v dokumente organizácie nie sú zarátané. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun oznámil vytvorenie špecializovaného krízového centra v New Yorku, ktorého úlohou bude zastaviť šírenie nákazy v priebehu šiestich až deviatich mesiacov. Zároveň potvrdil odhad, podľa ktorého postihnuté krajiny potrebujú naliehavú pomoc v hodnote 600 miliónov amerických dolárov (463 mil. eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákPan Ki-mun