Obrazom: Hasičom dali nové Tatry, pomôžu zdolať ťažký terén

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hasiči dostali nové lesné špeciály Tatra
Minister vnútra Robert Kaliňák odovzdal 22 nových špeciálnych lesných automobilov Tatra okresným riaditeľom hasičských a záchranných zborov. Poprad, 11. september 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 11. septembra (WEBNOVINY) – Minister vnútra Robert Kaliňák vo štvrtok na popradskom letisku odovzdal 22 nových lesných hasičských špeciálov značky Tatra zástupcom okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru z celého Slovenska.

„Celkovo to patrí k najmasívnejšej výmene starej techniky za posledné roky. Dlho na trhu neposkytovala žiadna automobilka nízke auto, aby dokázalo zdolať náročný terén, ktorý na Slovensku máme,“ povedal minister o nových automobiloch Tatra, ktoré si vo štvrtok prevzali hasiči.

Obrazom: Hasiči dostali nové lesné špeciály Tatra

Desiatky nových vozidiel

Nové lesné špeciály majú nahradiť staré Tatry 148, z ktorých mnohé majú okolo 40 rokov a doteraz slúžia profesionálnym hasičom. Cena jednej novej Tatry je 239-tisíc eur a hoci patrí k najmodernejším, bude patriť k tým lacnejším vo výbave slovenských hasičov.

Prvých 22 vozidiel vo štvrtok odovzdal minister hasičom zo všetkých kútov Slovenska. Do konca roka ich bude celkovo 83. Ďalšie prídu na budúci rok. „Tak vlastne dokonáme výmenu vozidiel, ktoré majú rok výroby 1975 alebo 1982, čo sú už hasičské veterány,“ dodal minister.

Nové hasičské Tatry majú štandardnú 9000-litrovú nízkopoloženú nádrž. „Toto auto, tzv. pojazdný rybník, dokáže dopraviť veľké množstvo vody tam, kde potrebujeme hasiť,“ dodal minister.

Hasiči dostali nové lesné špeciály Tatra
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Staré autá pôjdu pre dobrovoľných hasičov

Nové cisterny výrazne omladia automobilový park hasičov. Podľa ministra je to krok k tomu, aby v profesionálnych zboroch boli autá nie staršie ako desať rokov a v prípade špeciálov ešte o päť rokov viac. Staré Tatry 148 z profesionálnych jednotiek dostanú dobrovoľné hasičské zbory.

Prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý potvrdil, že nové lesné špeciály dostanú nielen všetky okresné riaditeľstvá, ale všetky hasičské stanice na Slovensku.

„Hasiči potrebujú dostať čo najvyššie, čo najväčšie množstvo vody. Toto je jedno z vozidiel, ktoré ako jedno z mála na svete dokáže tu vodu doviezť vysoko. Má vynikajúcu priechodnosť v teréne,“ povedal o nových autách Nejedlý. Aj vďaka novým lesným špeciálom patrí podľa Nejedlého slovenská hasičská technika k najmodernejším na svete.

Hasiči dostali nové lesné špeciály Tatra
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Krok vpred vďaka technike

Jedno z prvých vozidiel, ktoré vo štvrtok minister Kaliňák odovzdal, zostane aj v Popradskom okrese. „Každá nová technika, ktorá príde, je prínosom. Aj toto vozidlo je pre nás výhodou. Má nízko položenú nádrž, ktorá má 9000 litrov vody. Kvalitné je aj ovládanie pre strojníka, takže posunuli sme sa ďalej,“ povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Priemerný vek hasičských vozidiel v Poprade je momentálne približne päť až šesť rokov. Vozidlo, ktoré dnes dostali popradskí hasiči poputuje na hasičskú stanicu do Mengusoviec. Na hasičskú stanicu do Popradu poputuje druhé vozidlo, ktoré dostanú ešte do konca tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR