Pellegrini: Nechcem sa viazať na sľuby o platoch učiteľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pellegrini
Minister školstva Peter Pellegrini tvrdí, že sa nechce viazať na Čaplovičov sľub o zvýšení platov učiteľov. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Odborári odštartovali rokovania s ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer-SD) o platoch učiteľov v roku 2015. Na konkrétnom zvýšení sa zatiaľ nedohodli.

„Ja osobne by som bol rád a myslím, že aj kolegovia odborári, ak by sa podarilo dodržať minimálne také tempo rastu platov učiteľov ako predchádzajúce dva roky, ale to je všetko len prvotný nástrel,“ uviedol po štvrtkovom rokovaní so školskými odborármi šéf rezortu školstva. V minulom aj predminulom roku porástli platy pedagógov o päť percent.

Pellegrini sa nechce fixovať na Čaplovičov sľub

Pellegrini zároveň dodal, že v situácii, keď je zapnutá dlhová brzda, sa nechce fixovať na sľub jeho predchodcu a spolustranníka Dušana Čaploviča, že učitelia v základných a stredných školách by mali v roku 2016 zarábať 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve.

Záväzok o tom, že by učitelia v regionálnom školstve mali mať 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve, obsahovala Čaplovičova správa o stave školstva. Vláda ju ale s takýmto sľubom nikdy nedostala na stôl.

„Ja som odmietol s pánmi kolegami odborármi hovoriť a fixovať sa na nejaký násobok 1,2. Ja som sa verejne vyjadril, že budem robiť všetko pre to, aby aj v ďalšom roku došlo k zvýšeniu platov učiteľov, v roku 2016 takisto, pokiaľ budem ministrom,“ vyhlásil vo štvrtok Pellegrini s tým, že bude rád, ak sa to pri dlhovej brzde podarí. Diskutovalo sa totiž aj o tom, že by sa otváral ústavný zákon o dlhovej brzde, aby mohol Pellegrini učiteľom pridať. Ako však uviedol minister, momentálne hľadajú iné riešenia, ako by pedagógom platy zvýšili.

Odborárov čakajú ďalšie rokovania

Odborári považujú za dôležité, že minister chce zachovať systém zvyšovania platov pre pedagogických zamestnancov z predchádzajúcich dvoch rokov. Ako uviedol predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek, pedagogickí zamestnanci majú v regionálnom školstve za druhý polrok 2014 priemerný plat približne 943 eur, kde sú zarátaní pedagógovia zo štátnych, súkromných aj cirkevných škôl.

„Keby bolo zvýšenie o päť percent na budúci rok, už by platy na niektorých typoch škôl boli vyššie ako tisíc eur, napríklad na gymnáziách či niektorých stredných školách či základných,“ uviedol Ondek. Odborárov čakajú s ministrom ešte ďalšie rokovania a potešili by sa aj vyššiemu rastu platov ako to bolo vlani či predvlani.

Prijali by, keby sa naplnil Čaplovičov prísľub, ktorý obsahovala správa o stave školstva. „Pokiaľ by sa mala naplniť položka 1,2-násobku, naše prepočty hovoria o minimálnom zvýšení osem percent,“ dodal Ondek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel ondekPeter Pellegrini