Slováka, ktorý bojoval na Ukrajine, vymenili za zajatcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pas rohac ukrajina
Ukrajina zverejnila fotografiu pasu zadržaného Slováka Miroslava Roháča. Foto: facebook.com/anton.gerashchenko

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Do bojov na Ukrajine sa zapojilo viacero ukrajinských občanov slovenskej národnosti. Zasiahla ich totiž všeobecná mobilizácia a museli nastúpiť do ukrajinskej armády.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na druhej strane sa zase objavil separatistický bojovník slovenskej národnosti so slovenským občianstvom Miroslav Roháč. Verejnosť na Slovensku sa o ňom dozvedela po tom, ako ho Ukrajinci zajali. Ako informuje portál televízie Markíza Tvnoviny.sk, medzičasom sa vraj dostal na slobodu cez program výmeny zajatcov.

„Odovzdali sme ho späť do Doneckej národnej republiky. Vymenili sme ho za našich ukrajinských vojakov,“ povedal pre televíziu Markíza poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Ministerstvo zahraničných vecí SR pred necelým týždňom informovalo, že ani po viac ako dvoch týždňoch od zadržania Roháča so slovenským pasom pri meste Doneck Ukrajinci oficiálne nepotvrdili, že ide naozaj o Slováka.

„Prípadu sa naďalej venujeme, žiaľ, do tejto chvíle nedošlo k posunu oproti minulému týždňu, keď sme najprv diplomatickou nótou požiadali o stotožnenie zadržaného (potvrdenie jeho identity a štátnej príslušnosti), a rovnako sme požadovali kópiu dokladu (pasu), ktorý mal údajne pri sebe,“ povedal 4. septembra agentúre SITA Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať