Lajčák odovzdal Ukrajine pomoc, stretol sa aj s prezidentom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na jeho zahraničnej návštevy na Ukrajine prijal predseda vlády Arsenij Jaceňuk. Stretol sa aj s prezidentom republiky Petrom Porošenkom. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Lajčák Ukrajine odporučil ‚bolestivé‘ reformy

Počas posledného dňa zahraničnej návštevy Lajčák pripomenul, že slovenská vláda si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. „V záujme splnenia tohto cieľa je potrebné, aby ste realizovali nevyhnutné, aj keď bolestivé reformy. Bez nich nemožno hovoriť o predpokladoch na stabilizáciu a rast,“ uviedol v rozhovore s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi.

Zdôraznil, že jedine občania Ukrajiny by mali v celospoločenskom dialógu určiť ďalšie smerovanie krajiny. Šéf slovenskej diplomacie tvrdí, že Slovensko je pripravené pomáhať Ukrajine svojou expertízou v transformačnom procese a očakávame skoré schválenie a zavedenie Asociačnej dohody.

Minister vystúpi aj na konferencii

Lajčák sa stretol aj s predstaviteľmi ukrajinských expertných a mimovládnych organizácií, s ktorými sa rozprával o aktuálnej situácii na východe Ukrajiny a prognózach jej ďalšieho vývoja. O vývoji v Doneckej oblasti diskutoval s jej gubernátorom Levom Tarutom. Minister v piatok ešte vystúpi na 11. ročníku Jaltskej konferencie k otázkam európskej stratégie v rámci panelu, ktorý sa venuje otázkam energetickej bezpečnosti.

Lajčák na Ukrajinu takisto priniesol humanitárnu pomoc – takmer tri tony prevažne zdravotníckeho materiálu určeného pre vojenských lekárov v hodnote 50-tisíc eur. Celková hodnota našej rozvojovej pomoci Ukrajine tak v tomto roku dosiahla približne 750-tisíc eur.

Humanitárna pomoc za státisíce

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák už vo štvrtok v Kyjeve odovzdal symbolický šek v hodnote 10-tisíc eur detskému neurochirurgickému centru. V rámci svojej návštevy priniesol tiež takmer tri tony humanitárnej pomoci. Išlo prevažne o zdravotnícky materiál v hodnote 40-tisíc eur.

Lajcak ukrajina
Foto: SITA/MZVaEZ SR

Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor rezortu diplomacie. Hodnota humanitárnej pomoci Ukrajine zo strany Slovenska v tomto roku presiahla 750-tisíc eur.

„Slovensko významne prispelo k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Ukrajiny, keď sme na vlastné náklady, bez zdrojov z EÚ, vybudovali reverzný tok plynu a 2. septembra spustili jeho dodávky do krajiny, čím sme pokryli 40 percent ukrajinského importu tejto životne dôležitej energetickej suroviny,“ informuje rezort diplomacie.

Miroslav Lajčák vo štvrtok pokračoval v návšteve Ukrajiny rokovaniami v Kyjeve, s ukrajinským šéfom diplomacie Pavlom Klimkinom prediskutovali predovšetkým aktuálny vývoj v krajine s osobitným dôrazom na dianie v jej východnej časti. Lajčák zdôraznil, že Slovensko je priateľom Ukrajiny.

Slovensko chce dobré susedské vzťahy

„Máme záujem o dobré susedské vzťahy, intenzívnu, konštruktívnu a vzájomne výhodnú bilaterálnu spoluprácu,“ uviedol v rozhovore so svojim kolegom. Zároveň vyjadril podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol, že slovenská vláda považuje anexiu Krymu za porušenie princípov medzinárodného práva.

„Máme pochopenie pre zložitú situáciu na Ukrajine, ktorá je pod veľkým tlakom separatistických síl,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že v prípade sankcií nejde o cieľ, ale o prostriedok, ktorého účelom je vytvoriť podmienky pre politické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Obaja ministri diskutovali taktiež o možnostiach spolupráce vo formáte V4+Ukrajina. Miroslav Lajčák sa dnes v Kyjeve stretol aj s jeho primátorom Vitalijom Kličkom.

V piatok 12. septembra sa slovenský šéf diplomacie stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi ako aj mimovládnymi organizáciami a aktívne sa zúčastní na rokovaniach v rámci 11. ročníka Jaltskej konferencie k otázkam európskej stratégie (11th Yalta European Strategy Annual Meeting). V rámci nej vystúpi v paneli, ktorý sa bude venovať otázkam energetickej bezpečnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukMiroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR