Obrazom: Lejaky devastovali Slovákom domy, vytopilo aj školu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záhorie bojuje s vodou, v Prašníku sa zosunul svah
Vybrežené potoky Podkylavka a Holeška spôsobili problémy v obci Prašník v okrese Piešťany. Z miestnej rómskej osady evakuovali do kultúrneho domu asi 60 ľudí, pretože ich príbytky ohrozovala voda. Na snímke: centrum obce. Foto: SITA/Pavol Machovič

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Intenzívne lejaky zatápajú obce v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Primátor Myjavy vyhlásil stav ohrozenia

Hasiči v Trenčianskom kraji odčerpávali vodu v Zemianskych Kostoľanoch, v Myjave, Bánovciach nad Bebravou a tiež v Trenčíne. V obci Hrachovište evakuovali niekoľko občanov, približne 15 rodinných domov ohrozovala voda. Primátor Myjavy Pavel Halabrín na území mesta vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity – stav ohrozenia na vodnom toku Myjava a jej prítokoch. Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity platí od 12:30. Agentúru SITA o tom informoval Marek Hrin z Mestského úradu v Myjave.

Voda z rieky Myjava a jej prítokov sa vyliala v mestskej časti Turá Lúka pri štadióne a v jej ďalších častiach Kopiská, Malejov, Píly a Hrajky. Vyliali sa aj prítoky Malý a Veľký Smíchov pri bytovkách v blízkosti turolúckeho štadióna. V Myjave sú stále komplikované lokality Žaboškreky a Trnovce. Polder Svaceník má aktuálnu hladinu 670 cm, čo za posledné štyri hodiny predstavuje nárast asi o tri metre.

Naopak, hladina nádrže Brestovec už začala klesať. Momentálne pracovníci s technikou prekopávajú niektoré vpuste a kanály, aby mohla voda lepšie odtekať, napríklad v časti U Siváčkov za Tehelnou ulicou. Napriek tomu podľa Hrina nie je situácia taká dramatická, aby voda ohrozovala životy občanov alebo zásadným spôsobom ich majetok tak, ako to bolo pri povodniach v uplynulých rokoch.

Obrazom: Záhorie bojuje s vodou, v Prašníku sa zosunul svah

Voda zaliala v Nitrianskom kraji suterén školy

V Nitrianskom kraji hasiči odčerpávali vodu v 14-tich prípadoch, napríklad v Nitre, Kolárove, Štúrove, Ipeľskom Sokolci či Močenku.

Intenzívny dážď spôsobil problémy predovšetkým v okresoch Komárno, Nitra a Levice.

„Komárňanskí hasiči čistili vozovku od bahna medzi obcami Modrany a Bátorové Kosihy, nitrianski hasiči zasahovali v obci Jarok, kde odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu a v obci Veľký Lapáš voda zaliala suterén základnej školy. Priamo v meste Nitra sme odstraňovali vodu z ciest na Dlhej a Sládkovičovej ulici, kde bolo na niektorých úsekoch 20 aj 30 centimetrov vody,“ uviedol pre agentúru SITA Pánsky.

Vodia zaliala aj niekoľko ulíc v Štúrove a pri obci Svrbice v Topoľčianskom okrese hasiči odstraňovali z vozovky popadané stromy. V obci Močenok v okrese Šaľa sa voda dostala do suterénu lekárne, odkiaľ ju odčerpávajú. „Levickí hasiči v týchto chvíľach zasahujú aj v obci Ipeľský Sokolec, kde sa voda z polí dostáva do obce a prečerpávajú ju do potoka Jelšovka,“ dodal Viliam Pánsky.

Záhorie bojuje s vodou, v Prašníku sa zosunul svah
Foto: SITA/Pavol Machovič

V Trnavskom kraji sa zosunul svah

Výdatný dážď spôsobil v Trnavskom kraji zosuv časti svahu v obci Prašník v okrese Piešťany. Z rómskej osady museli evakuovať asi šesťdesiat miestnych obyvateľov, pretože ich príbytky ohrozoval po vytrvalom daždi rozvodnený potok.

Viac informácií nájdete

—-> V TOMTO ČLÁNKU.

Problémy sú aj na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči tu pomáhajú s jej odčerpávaním. S vodou bojujú aj na Záhorí v okrese Senica. Na viacerých miestach v kraji hasiči odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti.

Bratislavskí hasiči museli použiť ťažkú techniku

Bratislavskí hasiči zasahovali v obci Jabloňové, kde sa vylial potok a vodu zo zaplavených rodinných domov odčerpávali v obciach Plavecký Štvrtok, Čierna Voda a v Bratislave na uliciach Bratislavská a Bukovčana.

Ťažkú techniku museli hasiči použiť v obci Plavecké Podhradie, kde rozvodnený potok odtrhol premostenie k rodinnému domu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Záhorie bojuje s vodou, v Prašníku sa zosunul svah
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia