Registrácia  |   Prihlásenie Podnikám.skNajky.skDámskaJazda.skByvaniejehra.skCestujsi.sk

WebNoviny

Meniny má: Bartolomej

Počasie na dnes:

Zdielať na:

Slivkobranie v Myjave bude, aj keď sliviek niet

Autor: SITA, 13. septembra 2014 08:30
Slivka Foto: Ilustračné, SITA/Martin Havran
MYJAVA 12. septembra (WEBNOVINY) - V autentickom prostredí Gazdovského dvora v Myjave – Turej Lúke bude v sobotu tradičné Slivkobranie. Celý deň bude venovaný jednému zo symbolov kopaničiarskeho kraja – slivkám. Slivkobranie sa koná napriek tomu, že tohtoročná úroda sliviek v Myjave a okolí je podľa miestnych katastrofou.

"Dalo by sa povedať, že slivky nemáme ani len na koláč. Jedným z dôvodov je slabé opelenie, pretože keď slivky kvitli, pršalo. Okrem toho, aj tých včielok na opeľovanie je málo. Ďalším dôvodom sú veľké výkyvy v počasí," povedal Peter Bunčiak zo Združenia rádu rytierov destilátov na Slovensku.

Jar prišla v tomto roku o mesiac skôr, no začiatkom mája v okolí Myjavy úradoval mráz, následne prišli horúčavy. Slivovica podľa Bunčiaka napriek tomu bude, ale nie z tradičných miestnych odrôd, ale z dovážaných sliviek z Maďarska a Poľska. Kopaničiari sú v tomto roku spokojní len s úrodou jabĺk.

Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave Foto: Archívne, SITA/Martin Medňanský


Slivkobranie sa začne o 11:00 premietaním filmu, pokračovať bude prednáškami o pestovaní a spracovaní ovocia pre odborníkov i laikov, chýbať nebude koštovka a riadená degustácia slivovíc a varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom. Súčasťou podujatia bude kultúrny program v podaní súboru Škrupinka z Trenčína a cimbalovej muziky Kyjovánek z Kyjova (Česká republika).

Kopaničiarsky kraj je známou ovocinárskou lokalitou, vždy sa v ňom darilo predovšetkým slivkám, jabloniam a hruškám. Ľudia si úrodu dokázali spracovať sušením, varením lekváru alebo výrobou pálenky. Od minulého roku ponúka návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

Pridajte sa k nám na Facebooku

Anketa
Bojíte sa cestovať pre čoraz väčšie riziko teroristických útokov?
Nebojím sa, čo sa má stať, sa stane
Menšie obavy tam sú, ale teroristi ma v mojich cestovateľských snoch nezastavia
Áno, preto radšej dovolenkujeme doma na Slovensku
Do zahraničia necestujem, nemám na to peniaze
Ďalšie ankety
Reklamné odkazy