V Prešove padli rozsudky v prípade bitky daniara Dobroviča

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

PREŠOV 12. septembra (WEBNOVINY) – Na Okresnom súde v Prešove v piatok padli rozsudky v kauze napadnutia a bitky exnámestníka Daňového riaditeľstva so sídlom v Banskej Bystrici Jána Dobroviča, kde zo zločinu ublíženia na zdraví spáchaného organizovanou skupinou stáli pred súdom siedmi obžalovaní. Prvostupňový súd už v tejto trestnej veci raz vyriekol tresty, prípad sa z odvolacieho súdu vrátiť späť na prešetrenie a tentokrát väčšina z obžalovaných dostala prísnejšie tresty.

Súd poslal údajného objednávateľa bitky Milana Ch. na šesť rokov za mreže, ďalší z obžalovaných Ján B. dostal päť rokov, Marián K. päť rokov, Marián G. päť rokov, Ján V. 8,5 roka, Bohuslav P. 5,5 roka a Marcel D. päť rokov. Poslední dvaja, ktorí podľa obžaloby exnámestníka zbili, boli súdení aj za neoprávnený vstup na cudzí pozemok.

Rozsudok zatiaľ nie je platný

Všetci odsúdení si majú trest odpykať v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Výnimkou je Ján V., ktorý dostal najvyšší trest, ten pôjde do zariadenia so stredným stupňom stráženia. Výšku trestu v jeho prípade odôvodnil predseda senátu tým, že už bol predtým dvakrát odsúdený. Odsúdení Milan Ch. a Ján B. sa voči rozsudku odvolajú, ďalší sa vyjadria v stanovenej lehote.

Súd pri svojom verdikte vychádzal zo základnej sadzby päť až 12 rokov. Rozsudok zatiaľ nie je platný. Prípad sa dostane na odvolací krajský súd. Obhajca Milana Ch. sa po vynesení rozsudku vyjadril, že jeho klient priznal ekonomickú kriminalitu, čím sa zaoberá iný súd, no na objednávaní bitky sa nepodieľal.

Súd sa stotožnil s návrhom obžaloby, že obžalovaní skutok vykonali ako členovia organizovanej skupiny. Neakceptoval však návrh prokuratúry na zmenu kvalifikácie trestného činu ako vydieranie, kde sú vyššie sadzby od desať do 13 rokov. Prokurátorka pre médiá uviedla, že po preštudovaní rozsudku sa vyjadrí, či sa voči rozsudku odvolá alebo nie.

V kauze útoku na bývalého vysokopostaveného funkcionára daniarov už raz padli rozsudky. Prvostupňový súd za zločin ublíženia na zdraví 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov a dvom obžalovaným určil trest odňatia slobody na 18 mesiacov so skúšobnými lehotami.

Vazenie, ilava
Foto: SITA/Diana Černáková

Dobrovič bol prítomný na pojednávaní iba raz

Voči rozsudku sa vtedy odvolala prokuratúra a tiež niektorí obžalovaní. Odvolací súd vrátil prípad na prešovský okresný súd na došetrenie. Prokurátorka navrhla rozšíriť obžalobu o vydieranie. Pôvodne v kauze bolo osem obžalovaných, jedného z nich, Martina Č. počas procesu pre zdravotné dôvody súd vylúčil na samostatné konanie.

Proces sa začal ešte v lete 2012. Jána Dobroviča prepadli 7. novembra 2009 vo večerných hodinách. Podľa jeho výpovede sa v čase prepadu vracal domov. Auto zaparkoval v garáži a išiel k bráničke vyhodiť do kontajnera odpadky. Tu si všimol v tme zamaskovanú postavu s palicou v ruke. Rozbehol sa k domu, ale pošmykol sa a spadol. Skôr, ako sa postavil, napadli ho dvaja útočníci, ktorí ho bili pravdepodobne železnou tyčou a kopali.

Na jeho volanie o pomoc sa ozval sused a útočníci ušli. Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temena hlavy, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Poškodený uviedol, že nepozná obžalovaných. Pred útokom ani po ňom ho nikto nekontaktoval a nedostal ani žiadne výhražné telefonáty či listy. Dobrovič sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňuje, prítomný bol iba raz, keď vypovedal ako svedok.

Podľa prokuratúry išlo o objednávku bitky, ktorej cieľom malo byť odstavenie šéfa sekcie medzinárodných vzťahov na Daňovom riaditeľstve v Banskej Bystrici na taký dlhý čas, aby bez prieťahov boli vybavené niektoré nekalé žiadosti o nadmerné vrátenie DPH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Dobrovič