Slováci vidia najväčšiu výhodu Únie v slobode pohybu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko parlament
Podľa prieskumu by sa na parlamentných voľbách určite zúčastnilo 31,5 percenta opýtaných a ďalších 21 percent by sa ich skôr zúčastnilo. Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Najväčšiu výhodu členstva v Európskej únii vidia Slováci v slobode pohybu, ukázal prieskum Eurobarometer. Za to najpozitívnejšie to v prieskume označilo 73 percent opýtaných Slovákov. Približne polovica respondentov (49 percent) oceňuje mier v Európe a 45 percent účastníkov prieskumu si myslí, že najväčším prínosom je spoločná mena euro.

Slováci sa tak v názoroch na najväčšie výhody členstva v EÚ zhodnú s ostatnými občanmi európskeho spoločenstva. Priemerný občan EÚ tiež oceňuje najmä slobodu pohybu (56 percent opýtaných), mier (54 percent) a euro (25 percent). Slováci pozitívne hodnotia aj študentský výmenný program Erasmus (28 percent opýtaných) či ekonomickú silu Únie (26 percent).

Cestovatelia vybrali najlepšie destinácie roka 2014
Foto: www.dailymail.co.uk

Prieskum tiež ukázal, že Slováci sa už tradične cítia byť občanmi EÚ (73 percent opýtaných Slovákov) viac, než je celoeurópsky priemer (65 percent). Podľa výsledkov prieskumu si je svojich práv občana EÚ vedomých 57 percent slovenských respondentov. Priemer v celej EÚ je 48 percent.

Prieskum Eurobarometer vykonali v 28 krajinách Európskej únie od 31. mája do 14. júna tohto roku na vzorke 28 004 respondentov. Na Slovensku sa prieskum uskutočnil od 31. mája do 10. júna na vzorke 1 024 respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia