Zvolenie Slovinského mohlo byť podľa Kadúca protizákonné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Zvolenie Jána Slovinského poslancami Smeru-SD za člena Súdnej rady SR mohlo byť protizákonné.

Myslí si to poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý upozornil, že voľba člena súdnej rady sa uskutočnila v rozpore s rokovacím poriadkom parlamentu a samotné pôsobenie Slovinského v súdnej rady tak môže byť neoprávnené.

Kadúc hovorí o neoprávnenej voľbe

Slovinského zvolil Smer do funkcie člena súdnej rady vo štvrtok 11. septembra.

„Rokovací poriadok NR SR jasne hovorí o tom, že o jednotlivých bodoch programu sa nemôže začať rokovať skôr, ako 24 hodín po tom, čo boli poslancom doručené príslušné materiály. To sa nestalo. Predseda Paška v stredu podvečer zaradil do programu voľbu nového člena súdnej rady a poslanci dostali príslušné materiály k voľbe vo štvrtok ráno. Rokovanie o voľbe bolo následne otvorené už vo štvrtok o 15:00,“ vysvetlil Kadúc. „Neviem, či existuje prostriedok nápravy, domnievam sa, že nie. Pre mňa je zvolenie Slovinského neoprávnené,“ dodal.

O tejto 24 hodinovej lehote poslanci zvyčajne hlasujú pri predložení pozmeňujúcich návrhov k zákonom tesne pred definitívnym hlasovaním. Pri samotnom hlasovaní si vtedy spravodajca k zákonu vždy pýta najprv súhlas pléna, aby sa mohlo o týchto návrhoch hlasovať v skrátenej lehote. Až po súhlase parlamentu so skrátením lehoty sa hlasuje o samotných pozmeňujúcich návrhoch.

Laššáková komentovala Kadúcove slová stručne

„To je starosť niekoho iného,“ komentovala Kadúcove slová o možnej nezákonnosti voľby podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD).

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) sa domnieva, že súhlas s kratšou lehotou dal parlament tým, že odsúhlasil návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku na doplnenie programu schôdze so zaradením nového bodu – voľby člena súdnej rady vo štvrtok o 15:00. Ak by aj došlo k procesným pochybeniam pred hlasovaním, Madej pripomenul, že záverečné hlasovanie parlamentu tým spochybniť nemožno.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana LaššákováMiroslav KadúcRóbert Madej
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySúdna rada SR