Sudcovia zaplašili Harabinov tieň, šéfovať im budú ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Súdna rada SR odvrátila v utorok na poslednú chvíľu hrozbu, že sa do hry o čelné pozície v justícii vráti Štefan Harabin. Na druhý pokus sa jej členom podarilo zvoliť za svoju predsedníčku Janu Bajánkovú, ako i novú šéfku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú. Obe tak získali posty, ktoré do 22. júna kumulovane zastával Harabin.

Hlasovanie pri voľbe predsedu najvyššieho súdu ako aj predsedu súdnej rady bolo na rozdiel od májových volieb v Sobranciach tajné. Túto zmenu zaviedla novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú parlament prijal 24. júna.

Ak by v utorok súdna rada nikoho nezvolila ako predtým v Sobranciach, najneskôr do 120 dní by prebehla nová voľba. V tej by už nesmel kandidovať žiaden z utorňajších kandidátov, ale o posty by sa paradoxne mohli znovu uchádzať traja neúspešní kandidáti z májovej voľby v Sobranciach, teda aj Štefan Harabin.

Bajánková ešte pred voľbou vyhlásila, že treba zvýšiť dôveryhodnosť vystupovania predsedu súdnej rady. „Treba, aby sa slovenskej justícii dostalo miesto, ktoré jej skutočne patrí a nielen z hľadiska dôveryhodnosti, ale aj autority,“ povedala. „Vieme si urobiť poriadok v našich radoch,“ dodala.

Podpredseda hovoril o schopnosti rokovať

Už v úvode utorkového zasadnutia však rada riešila, či môže vôbec fungovať a voliť predsedu najvyššieho súdu. Členovia rady totiž nemali rovnaký názor na to, či treba najprv zvoliť osemnásteho člena rady. „Dnešné (utorkové) rokovanie je v mnohých otázkach predčasné. Súdna rada nemá deviateho člena zvoleného sudcami,“ vyhlásila členka rady Dana Bystrianska.

Súdna rada má mať 18 členov – deväť zástupcov sudcov a po troch nominantoch vlády, parlamentu a prezidenta. V súčasnosti má ale rada 17 členov. Po odchode Štefana Harabina, ktorý bol ako predseda najvyššieho súdu zároveň aj predseda súdnej rady, chýbal jeden zástupca sudcov. „Ako prvý bod zasadnutia malo byť vypísanie voľby člena súdnej rady,“ uviedol Igor Burger.

„Podmienkou funkčnosti súdnej rady nie je plný počet, ale uznášaniaschopnosť,“ oponovala Elena Berthotyová. Podľa nej aj ústavný súd v rokoch 2004 až 2006 prijímal rozhodnutia v pléne bez dvoch sudcov. „Aj súdna rada konala v minulosti v neúplnom zložení,“ argumentovala.

Členovia sa v názoroch nezhodli

Podľa podpredsedu súdnej rady Jána Vanka mohla rada rokovať. Deviatym členom za sudcov by sa podľa jeho názoru stal predseda najvyššieho súdu. Ďalší člen rady Rudolf Čirč s tým však nesúhlasil. „Ak by bola do konca augusta obsadená funkcia predsedu najvyššieho súdu, k 1. septembru (po novele Ústavy, pozn. SITA) by stratil funkciu predsedu súdnej rady, ale nie členstvo v súdnej rade,“ hovoril Čirč. Podľa neho by bolo treba vypísať voľbu nového člena, keďže do 1. septembra sa nepodarilo zvoliť nového šéfa najvyššieho súdu a novela ústavy hovorí o deviatich členoch rady, ktorí sú volení sudcami.

Členka rady a jej nová predsedníčka Jana Bajánková v diskusii ešte pred jej zvolením povedala, že radu považuje za funkčnú. Upozornila však, že treba vyriešiť názorovú nezhodu, či sa nový predseda najvyššieho súdu stane členom rady, alebo budú sudcovia voliť nového člena. Súdna rada napokon schválila program utorkového zasadnutia. Neprešiel návrh Dany Bystrianskej, aby sa do programu zaradil bod o tom, či je rada schopná rokovania.

Súdna rada na utorkovom zasadnutí tiež schválila zásady práce z domu pre sudcov. Materiál predložil podpredseda súdnej rady Ján Vanko a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Podľa pravidiel môže predseda súdu povoliť sudcovi pracovať z domu najviac dva dni v týždni.

Takýto sudca však nemôže byť disciplinárne stíhaný a musí byť sudcom aspoň rok. Predseda súdu má pri schvaľovaní žiadosti prihliadať napríklad na to, ako si sudca plní povinnosti, v akom stave je jeho agenda, koľko má nevybavených vecí a podobne.

Zmeny v zložení súdnej rady

Od májovej voľby nastali v zložení súdnej rady zmeny. Nový prezident Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov, ktorých menoval ešte jeho predchodca Ivan Gašparovič – Eduarda Bárányho, Ingrid Šimonovú a Máriu Bujňákovú. Nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová.

Vláda potom 20. augusta odvolala svojho nominanta Jaroslava Chleboviča, namiesto neho nominovala 10. septembra za člena súdnej rady Jána Havláta. Poslanci parlamentu za vládny Smer-SD 11. septembra zvolili za člena súdnej rady Jána Slovinského. V rade nahradil Dušana Čima, ktorého vládna strana odvolala 10. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičJana BajánkováŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR