V Bratislave zabojuje o kreslo primátora desať kandidátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto
Pohľad na bratislavské hradby. Foto: ilustračné, SITA/Miloš Lacika

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – O primátorskú stoličku

v Bratislave

sa v jesenných voľbách uchádza desať kandidátov. Siedmi kandidáti sa o kreslo primátora uchádzajú ako nezávislí a traja sú stranícki kandidáti. O miesto poslanca v mestskom zastupiteľstve sa uchádza 308 kandidátov, čo je o približne štvrtinu viac ako pred štyrmi rokmi. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Bratislavy Stanislav Ščepán.

O primátorské kreslo chce zabojovať súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Ďalšieho nezávislého kandidáta Milana Kňažka podporuje KDH. O post primátora sa uchádza ako nezávislý kandidát aj mestský poslanec Ivo Nesrovnal, ktorý v auguste vystúpil z SDKÚ-DS.

Kandidačné listiny do nedeľnej polnoci odovzdali aj predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun (nezávislý), fotograf Andrej Palacko (nezávislý), Kristína Ulmanová (nezávislá) a Peter Čiernik (nezávislý). Za stranu Sieť vo voľbách kandiduje Tatiana Kratochvílová, ktorú podporujú aj strany SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS. Kandidátmi sú aj Gabriel Karácsony (Priama demokracia) a Ivan Bielik (ĽSNS).

Najviac kandidátov má Petržalka

Známi sú už aj niektorí kandidáti na starostov bratislavských mestských častí. Najviac kandidátov sa zatiaľ zaujíma o post starostu

Petržalky

. Obhájiť post starostu najväčšej mestskej časti chce na jeseň súčasný starosta Vladimír Bajan (nezávislý). Jeho protikandidátom je mestský a petržalský poslanec Ján Hrčka (nezávislý, člen poslaneckých klubov SaS a OKS).

V bratislavskej

Rači

chce opätovne kandidovať súčasný starosta Peter Pilinský, proti nemu zatiaľ stojí račiansky poslanec Michal Drotován.

Pravicové strany OKS, SDKÚ-DS a občianski kandidáti v piatok podpísali koaličnú zmluvu pre komunálne voľby v Rači. „Tím kandidátov na poslancov miestneho zastupiteľstva je zo 75 percent tvorený nezávislými občianskymi kandidátmi a je v ňom rovnomerné zastúpenie mužov aj žien. Vítame aj podporu od verejne známych osobností ako je Miroslav Kadúc z OĽaNO,“ informoval v tlačovej správe Drotován, ktorý svoju kandidatúru na račianskeho starostu oznámil už v polovici augusta. Ako uviedol Drotován, obyvateľom chcú ponúknuť ľudí, ktorí sú aktívni vo svojej komunite a chcú tiež pomôcť k zvýšeniu zastúpenia žien v račianskom parlamente.

Program chcú predstaviť začiatkom októbra a jeho základnými východiskami budú zastavenie developerských projektov, rozvoj komunity, väčšie zapojenie obyvateľov do rozhodovania v Rači, ochrana vinohradov, nová dopravná politika a systém parkovania, program bezpečnosti chodcov a cyklistov či zvýšenie transparentnosti a otvorenosti úradu. Kampaň budú financovať z transparentného účtu z peňazí kandidátov a darcov.

Ružinovu chce šéfovať kandidát Smeru

V

Ružinove

sa o starostovský post uchádza mestský poslanec Slavomír Drozd, ktorý je kandidátom koalície strán Smer-SD, Slovenská národná strana a Strana zelených na Slovensku. Drozd už ružinovským starostom bol, vo voľbách v roku 2010 ho však vymenil súčasný starosta Dušan Pekár. Ten by mal na jeseň kandidovať ako nominant KDH.

V bratislavskej

Karlovej Vsi

sa na spolupráci v jesenných komunálnych voľbách dohodla koalícia strán Sieť, SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, NOVA a Strana zelených. Strany sa okrem spoločnej kandidátky na poslancov miestneho zastupiteľstva dohodli, že na post starostu Karlovej Vsi spoločne podporia kandidáta Siete Pavla Bullu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca strany Sieť Ján Orlovský.

Spoločná kandidačná listina 25 poslancov miestneho zastupiteľstva má podľa Orlovského proporčné zastúpenie koaličných strán, ktoré do dvoch týždňov od podpisu dohody zostavia aj volebný program pre mestskú časť. „Podrobná koaličná dohoda zároveň špecifikuje spôsob práce zastupiteľstva po voľbách,“ uzavrel Orlovský.

Komunalne volby
Foto: ilustračné, SITA/Michal Svítok

V Starom Meste chce post obhájiť Rosová

O starostovskú stoličku

v Petržalke

chce na jeseň zabojovať aj hudobník a poslanec mestského zastupiteľstva Marián Greksa (nezávislý). Občiansku kandidatúru potvrdil tiež advokát Pavel Nechala a ako nezávislý bude kandidovať aj projektový špecialista Kristián Roman Zimmermann. Na viacerých bilbordoch, ale aj na internetovej stránke avizoval svoj záujem kandidovať konateľ Bytového podniku Petržalka Daniel Šavel. Nedávno sa ku kandidátom na petržalského starostu pridala aj predsedníčka Petržalského okrášľovacieho spolku Iveta Plšeková, ktorá je nominantkou strany Most-Híd a v kandidatúre ju bude podporovať aj koalícia strán Sieť, KDH, SaS, Mladá Petržalka a Strana zelených.

V Starom Meste

chce post obhájiť súčasná starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Na čelo mestskej časti by sa chcel na jeseň postaviť aj aktivista a dlhoročný bojovník za práva obyvateľov z reštituovaných domov Kristián Straka. O post staromestského starostu sa uchádza aj podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel (NOVA, KDH, SaS, Most-Híd) či šéfredaktor Bratislavských novín Radoslav Števčík.

Vo Vrakuni bude kandidovať advokát

O post starostu bratislavskej

Vrakune

má v jesenných komunálnych voľbách záujem advokát Martin Micheľ (SDKÚ-DS). Podporí ho koalícia siedmich stredopravých strán Sieť, SDKÚ-DS, Most-Híd, NOVA, SaS a SMK-MKP. Zástupcovia strán v piatok podpísali koaličnú dohodu a dohodli sa aj na spoločnej kandidačnej listine na poslancov miestneho zastupiteľstva. Agentúru SITA o tom informoval kandidát na starostu Vrakune Martin Micheľ.

Podľa Micheľa strany v koalícii spája spoločný program a spoločné ciele. „Vieme, čo ľudí trápi a čo treba robiť, aby naša mestská časť ožila a stala sa skutočným domovom Vrakunčanov. Činnosť úradu musí smerovať aktívne k ľuďom a zároveň podporovať aktívnych obyvateľov pri ich činnosti pre spoločnosť, treba ozdraviť financie, riešiť dopravnú situáciu, parkovanie, vytvárať priestor a aktivity pre rodiny a ich život. Veľkou úlohou bude boj s kriminalitou a zabezpečenie čistoty v mestskej časti,“ dodal.

Martin Micheľ v súčasnosti pôsobí ako vedúci právneho oddelenia v Starom Meste. Predtým pracoval ako advokát a riaditeľ Obvodného pozemkového úradu v Bratislave.

Komunalne volby
Foto: ilustračné, SITA/Michal Svítok

Kusý odmietol podporu strán

Súčasný starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý sa bude snažiť obhájiť post aj v nadchádzajúcich novembrových komunálnych voľbách. Kusý nebude

v Novom Meste

kandidovať ako jediný. Strany SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, Strana zelených a NOVA sa dohodli na podpore nominanta strany Sieť – lekára Pavla Martanoviča.

Starosta Kusý už začal zbierať podpisy pod svoju kandidatúru a kandidovať bude opäť ako nezávislý. Zo zákona musí kandidát na starostu Nového Mesta predložiť aspoň 400 podpisov, Kusý má v tejto chvíli zozbieraných takmer 2000 podpisov. Kusého v uplynulých týždňoch podľa jeho vlastných slov oslovilo s ponukou na podporu viacero strán, pričom všetky ponuky odmietol. „Uplynulé štyri roky ukázali, že komunálna politika nepotrebuje stranícke politikárčenie a klientelizmus, ale naopak, potrebuje ľudí, ktorí v meste či obci reálne žijú, poznajú jej problémy, chcú a vedia ich postupne riešiť,“ vyjadril sa Kusý k odmietnutiu podpory strán. Starosta vyzdvihuje za posledné štyri roky najmä dobré hospodárenie mestskej časti.

V hlavnom meste sa pred blížiacimi sa voľbami sformujú zrejme dve pravicové koalície na poslancov mestského zastupiteľstva. Spojenie Siete so stranami SDKÚ-DS, Mostom-Híd a SaS už členovia strán potvrdili v nedeľu 7. septembra. Druhou bratislavskou koalíciou by mohlo byť spojenie KDH, OĽaNO a hnutia NOVA, ku ktorej sa pridajú aj menšie politické strany OKS, KDS a zrejme aj Strana maďarskej komunity a Zmena zdola.

Voľby prebehnú v polovici novembra

Záujemcovia o kandidovanie v jesenných voľbách do samosprávy miest a obcí musia podať kandidačné listiny miestnym volebným komisiám najneskôr 55 dní pred dňom volieb, teda do 21. septembra. Následne majú miestne volebné komisie 10 dní na registráciu, čo je do 1. októbra. Tí, ktorých pre nesplnenie zákonných podmienok nezaregistrujú, majú tri dni na odvolanie na súde.

Až po zaregistrovaní kandidátov začne ministerstvo vnútra s prípravou volebných tlačív. Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. Nových primátorov miest a starostov obcí si budeme voliť 15. novembra, na tento termín vyhlásil komunálne voľby predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan PekárGábor GrendelIveta PlšekováMarián GreksaMiroslav KadúcPeter PilinskýRadoslav ŠtevčíkRudolf KusýSlavomír DrozdTatiana RosováVladimír Bajan