Tomáš Galbavý nebude kandidovať za primátora Nitry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komunalne volby
Foto: ilustračné, SITA/Michal Svítok

NITRA 22. septembra (WEBNOVINY) – V meste pod Zoborom o post primátora prejavili záujem siedmi kandidáti.

Ako informoval agentúru SITA prednosta Mestského úradu (MsÚ) v Nitre Igor Kršiak, dvaja predložili aj podpisy od občanov ako nezávislí kandidáti. „Petičné hárky predložili Róbert Švec a pán Damašek, ostatných nominovali politické strany,“ povedal Kršiak.

O post zabojuje jedna žena

Súčasného primátora Jozefa Dvonča podporuje koalícia SMER-SD, KDH a SNS a za Kresťanskú ľudovú stranu kandiduje stavebný inžinier Viliam Mokráň, neúspešný kandidát na post primátora aj župana v Nitre.

Komunistická strana Slovenska podporí Pavla Leštinského, ktorého postavili aj v roku 2009, vtedy sa však svojej kandidatúry vzdal. O primátorské kreslo má záujem aj Ján Kovarčík, bývalý mestský a parlamentný poslanec za HZDS, tentoraz ho však nominovala strana Národ a spravodlivosť. „Jedinou kandidujúcou ženou na post primátora v Nitre je pani Tekeliová za stranu Sieť,“ doplnil Kršiak.

Ešte v piatok boli známi iba traja kandidáti – Jozef Dvonč, Róbert Švec a Tomáš Galbavý. Kandidačnú listinu však bývalý parlamentný poslanec Galbavý nakoniec neodovzdal.

Švec plánuje dávať polovicu platu mimovládkam

Róbert Švec kandidoval ako nezávislý na tento post aj v minulosti. „Slovenské Hnutie Obrody nie je politickou stranou ale občianskym združením a nemám ani záujem o podporu politických strán. Budem viac spolupracovať s ľuďmi a občianskymi aktivistami, ktorí sú v rôznych združeniach a venujú sa verejným a spoločenským témam,“ upozornil Róbert Švec počas oznámenia svojej kandidatúry.

Neskôr vyhlásil, že polovicu svojho primátorského platu by venoval mimovládnym organizáciám. V piatok odovzdal Švec na Mestskom úrade v Nitre aj petičné hárky, kde bolo podľa jeho slov približne 500 podpisov.

O volebnú kampaň súčasného primátora Jozefa Dvonča sa v nadchádzajúcich voľbách postará agentúra, ktorá bude zabezpečovať kampaň aj pre poslancov koalície. „Hlavnou témou súčasného kandidujúceho primátora, ale aj všetkých našich poslancov, budú ľudia a ich problémy a práve preto od občanov Nitry očakávame pripomienky a návrhy, ako by si predstavovali fungovanie samosprávy v budúcnosti,“ uviedla nitrianska krajská tajomníčka strany Smer-SD Renáta Kolenčíková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef DvončRenáta KolenčíkováRóbert ŠvecTomáš Galbavý