Pod budovou rozhlasu vznikla záhrada, ľudí priláka i na jogu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na streche rtvs zahrada
O novú mestskú záhradu Pod pyramídou sa postaralo aj združenie Na streche. Foto: Facebook.com/nastreche/

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Posedenie na čerstvom vzduchu či stretnutia s rôznymi komunitami, aj to ponúka nová mestská záhrada Pod pyramídou, ktorú dnes otvorili na terase budovy slovenského rozhlasu v Bratislave.

Projekt spolu s Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) pripravilo občianske združenie Jedlé mesto. „Predpokladáme, že sa ľudia budú zaujímať o komunitnú záhradu, ktorá bude srdcom tohto priestoru. V druhej časti terasy budeme robiť premietania a koncerty, bude tu živé vysielanie rádií RTVS a ľudia si tu môžu posedieť pri káve,“ vymenoval ponuku novej mestskej záhrady Martin Kuštek z občianskeho združenia Jedlé mesto.

Terasa bola roky uzavretá

Nová mestská záhrada vznikla na terase budovy slovenského rozhlasu, ktorá bola pre verejnosť roky uzavretá. Spolu s občianskym združením Na streche na premene terasy spolupracovali dobrovoľníci, ktorí tu strávili posledných šesť víkendov. Za ten čas tu vybudovali komunitnú záhradu, pribudli lavičky s kvetináčmi, kaviareň i bistro. O premenu priestoru sa podľa Kušteka pričinili ľudia z rôznych komunít.

Ruku k dielu priložili mladí ľudia, susedia i umelci, lavičky s kvetináčmi navrhli študenti architektúry. Vybudovanie mestskej záhrady na terase rozhlasu vyšlo na približne 16-tisíc eur, náklady občianske združenie financovalo najmä z viacerých grantov. Záhrada bude otvorená každý deň, od rána do večera. „Čas bude variabilný, ak na nám podarí organizovať rannú jogu, otvárať budeme o 06:00. Ak sa budú konať premietania, tak otvorené bude do 22:00,“ priblížil Kuštek.

Rozhlas
Foto: SITA

Magický priestor má čo ponúknuť

Cieľom nového projektu je dať ľuďom priestor, kde by sa mohli stretávať. Projekt má tri hlavné témy, jedna z nich sa napríklad týka zdravého životného štýlu. Organizátori sa pri príprave projektu zamerali aj na tému minorít a susedstva a treťou témou je architektúra a verejný priestor, vysvetlil myšlienku Kuštek.

Priestor, ktorý sa nachádza na terase budovy rozhlasu pod obrátenou pyramídou má podľa architektky projektu Dominiky Belanskej z občianskeho združenia Jedlé mesto veľký potenciál ponúknuť niečo tomuto susedstvu. „Tento priestor pod ikonickou stavbou slovenskej moderny, pod obrátenou pyramídou, je magický. Má niečo, čo ľudí pritiahne a dúfam, že sa stane miestom, ktoré bude ľudí spájať a budú mať nové zážitky,“ dodala Belanská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska