Novou predsedníčkou súdnej rady je Jana Bajánková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana Bajánková
Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa najvyššieho súdu Jana Bajánková. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa najvyššieho súdu Jana Bajánková. V tajných voľbách na zasadnutí súdnej rady v Bratislave bola jedinou kandidátkou, hlasovalo za ňu desať zo 17 členov rady. „Ubezpečujem všetkých, že budem reprezentovať záujmy všetkých sudcov, bez ohľadu na ich názorovú platformu,“ vyhlásila po zvolení.

Bajánková kandidovala na post šéfky najvyššieho súdu už aj v neúspešnej májovej voľbe v Sobranciach. Teraz ju ako kandidátku na predsedníčku súdnej rady navrhlo sedem členov rady.

Keďže predseda súdnej rady nemôže vykonávať funkciu sudcu, Bajánková bude mať prerušený výkon funkcie. Ešte pred voľbou vyhlásila, že treba zvýšiť dôveryhodnosť vystupovania predsedu súdnej rady. „Treba, aby sa slovenskej justícii dostalo miesto, ktoré jej skutočne patrí a nielen z hľadiska dôveryhodnosti, ale aj autority,“ povedala. „Vieme si urobiť poriadok v našich radoch,“ dodala.

Zvolenie Bajánkovej za predsedníčku súdnej rady považuje poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd a zároveň bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za očakávané: „Myslím si, že je dobré, že súdna rada má svoju šéfku. Treba jej nechať priestor, uvidíme, ako sa ujme funkcie. Netrúfam si odhadovať, či pôjde o kultivovanejšiu kontinuitu toho, ako súdna rada fungovala doteraz alebo o výraznejší posun dopredu,“ povedala agentúre SITA.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana BajánkováLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR