Ficov priateľ chcel úplatok, tvrdí svedok v kauze Pandur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Bývalý vysokopostavený predstaviteľ rakúskej firmy Steyer Lutz Kampmann obvinil vo výpovedi slovenského podnikateľa a honorárneho konzula Monaka Miroslava Výboha z korupčného správania a pýtania úplatku.

Výboh je priateľ a pobočník premiéra Roberta Fica a vystupuje ako svedok v kauze podozrivého nákupu obrnených vozidiel Pandur, ktoré chcela kúpiť pred niekoľkými rokmi česká vláda. Píše o tom dnešné vydanie denníka Sme. Pre vybavovanie úplatku 18 miliónov eur za nákup čelí v Prahe obžalobe Marek Dalík, poradca českého expremiéra Mirka Topolánka a jeho osobný priateľ.

Do pátrania je zapojený aj viedenský tím

Výpoveď dnes už niekdajšieho manažéra Steyeru Kampmanna, ktorý mal obchod s Pandurmi na starosti, sa podarilo získať novému českému magazínu Reportér. Kampmann tvrdí, že sa nezúčastnil na rokovaní v Prahe v novembri 2007, kde si Dalík podľa obžaloby vypýtal úplatok trikrát šesť miliónov eur. Mesiac po tom však Kampmanna podľa jeho slov pozval na schôdzku Výboh a ten tiež pýtal peniaze. Prezentoval sa ako poradca slovenského premiéra Fica.

„Musíte si rokovanie s pánom Výbohom predstaviť tak, že on predložil požiadavku trikrát šesť miliónov, potom vstal a odišiel,“ vypovedal Kampmann v marci 2013 vo Švajčiarsku pre potreby česko-rakúskeho vyšetrovacieho tímu. Jeho svedectvo je podľa Sme súčasťou spisu v Dalíkovej kauze, ktorú rieši súd v Prahe.

Slovenskú stopu vyšetruje Centrálne štátne zastupiteľstvo na boj s korupciou vo Viedni. Stretnutie s Výbohom sa uskutočnilo podľa Kampmanna vo viedenskej kaviarni Griensteidl medzi štyrmi očami. Žiadny zvukový ani obrazový záznam neexistuje. Vo firme si však podľa svedka viedli z každého rokovania písomné záznamy. „To sa týka aj rokovania s pánom Výbohom. Existujú rukou písané poznámky alebo správy.“

Prečo pokus o korupciu neoznámili polícii, Kampmann nevysvetlil. Povedal len, že o tom informovali veľvyslanectvo Spojených štátov, keďže Steyer patrí pod americké konzorcium General Dynamics.

Výboh obvinenia z korupcie odmietol

„Veľvyslanectvu bola oznámená skutočnosť, že zmluva bola vypovedaná, že bola daná požiadavka na trikrát šesť miliónov eur, ktorá bola odmietnutá, a že požiadavku predniesol pán Výboh.“ Denník Sme uvádza, že Kampmannovu výpoveď označil Výboh pre časopis Reportér za lož. „Je absolútne vymyslená. Nechcem k tomu nič povedať a bol by som rád, keby ste o tom nepísali.“ Zároveň priznal, že do Bratislavy už prišla rakúska žiadosť o jeho vypočutie. „Som v kontakte s rakúskym štátnym zástupcom. Budem vypovedať tak, ako som vypovedal v Prahe.“

Na súde s Dalíkom vypovedal Výboh ako svedok 4. septembra, pripomína Sme. Obvinenia z korupcie odmietol. Potvrdil, že sa na rokovaniach o Panduroch zúčastnil. Tvrdí, že jeho spoločnosť Willing zastupovala izraelskú zbrojovku Rafael, ktorá transportéry vyzbrojila diaľkovo ovládanou vežou.

„Bolo prirodzené, že som tam bol.“ Vzťah s Výbohom, ktorý je podľa Sme považovaný za jedného z mecenášov Smeru, priznal premiér Fico prvý raz v júli práve v súvislosti s kauzou Pandur. Dalík totiž na súde vypovedal, že o obrnených vozidlách sa hovorilo aj na neformálnej schôdzke vo vínnej pivnici vo Valticiach, kde bol len on s Topolánkom a Fico s Výbohom. Schôdzku Fico priznal. Odmietol však, že by rozoberali Pandury, ktoré označil za výlučne českú záležitosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Výboh