Lipšic: Nápad Ficovej vlády o rozpočte armády je farizejský

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mokys armada obrana
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Ústavný zákon o pravidelnom navyšovaní rozpočtu rezortu obrany tak, aby v roku 2020 predstavoval 1,6 percenta HDP, predloží na októbrovú schôdzu parlamentu nezaradený poslanec Daniel Lipšic (NOVA).

„V dnešnej situácii, aká je vo svete, nezvyšovať rozpočet na obranyschopnosť krajiny považujem za vlastizradu. Ak premiér tvrdí, že zvyšovanie rozpočtu na obranu je amorálne, tak ja si myslím pravý opak. Amorálne je vystavovať ľudí na Slovensku riziku toho, že obranyschopnosť krajiny nebude zabezpečená. Musíme sa spoliehať sami na seba,“ povedal uplynulý týždeň novinárom Lipšic.

Farizejský a nekorektný nápad

Exminister vnútra a spravodlivosti považuje za škandalózne, že kým prezident Andrej Kiska po dohode s vládou na medzinárodnej pôde oznámi, že Slovensko zvýši výdavky v rezorte obrany, vláda neskôr informuje, že sa na to nechystá.

Lipšic pripomenul, že viaceré krajiny sa na navyšovaní rezortu obrany dohodli konsenzom, Slovensko tak rovnako môže urobiť, keď opozícia a vládny Smer podporia ústavný návrh. Predseda hnutia NOVA v ňom navrhne, aby sa výdavky na obranu každoročne zvyšovali o jednu desatinu percenta HDP, aby v roku 2020 bol rozpočet rezortu obrany 1,6 percenta HDP. Nápad vlády Roberta Fica, aby rozpočet na obranu rástol až od roku 2016, teda od pôsobenia nového kabinetu, považuje Lipšic za farizejský a nekorektný.

Figeľ chce prerokovať koncepciu v parlamente

Zabezpečenie dostatočných a stabilných zdrojov pre obranu je nepochybne dôležitým politickým cieľom, ktorý však nestačí, uviedol to pre agentúru SITA predseda KDH Ján Figeľ. Slovenské ozbrojené sily podľa jeho slov nepotrebujú len viac peňazí, ale predovšetkým efektívne vynakladanie so zverenými prostriedkami. KDH požaduje najskôr prerokovanie a schválenie koncepcie obrannej a bezpečnostnej politiky Slovenska parlamentom.

„Koncepcia má jasne definovať strednodobé a dlhodobé ciele a viazať na ne aj pridelené financie. Len tak bude mať navyšovanie prostriedkov pre armádu reálny prínos pre obranyschopnosť Slovenska,“ vysvetlil Figeľ s tým, že inak to budú len ďalšie nesystémovo premrhané peniaze od daňových poplatníkov. Ako dodal, taktiež sólové podanie návrhu ústavného zákona bez konzultácií s ostatnými parlamentnými stranami k riešeniu situácie a konštruktívnemu dialógu o vážnej agende na pôde parlamentu určite neprispeje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaDaniel LipšicJán Figeľ
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky