V kauze vraždy, za ktorou má byť Černák, zrušili rozsudok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cernak
Niekdajší kamarát Mikuláša Černáka, Miloš K., dal podľa polície koncom deväťdesiatych rokov zavraždiť Miloša Piliara zo strachu. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 18. septembra (WEBNOVINY) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok v prípade vraždy Imricha Oláha a vec vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie. Z vraždy Oláha prokuratúra viní Mikuláša Černáka, ale Okresný súd v Banskej Bystrici ho v máji spod obžaloby oslobodil.

Podľa názoru odvolacieho senátu prvostupňový súd sa nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa krajského súdu Nina Spurná.

Senát oslobodil Černáka, pretože podľa jeho názoru sa nepreukázalo, že skutok spáchal. Prokuratúra tvrdí, že Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtili obeť šnúrou z počítača v sídle firmy Renox v Banskej Bystrici v roku 1997. Telo odviezli k obci Hrochoť a zakopali. Kostru našli 12. októbra 2005, ale bez štyroch rebier, jazylky a ďalších častí tela. Černáka odsúdeného na doživotie usvedčovali jeho bývalí kamaráti Miloš K. a Slavomír S.

Podľa súdu však bolo v ich výpovediach, ako aj vo výpovediach ďalších svedkov, veľa rozporov. Tvrdili napríklad, že na usmrtenie Oláha mali jeho vrahovia použiť kábel z počítača, ktorý mu omotali okolo krku. Znalci na kostrovom náleze Oláha však nezistili poškodenie chrupaviek v oblasti krku. Nenašlo sa ani igelitové vrecko, ktoré mali pri vražde natiahnuť Oláhovi na hlavu. Podľa ďalších dôkazov súd dospel k názoru, že Oláh mohol byť zavraždený aj iným spôsobom.

Motívom vraždy podľa prokuratúry bolo, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa tak pomstil za smrť svojho kamaráta, bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Černák vraždu Oláha popiera a tvrdí, že sa ho ani nedotkol. V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mikuláš ČernákMiloš K.