Slovensko chce vojensky pomôcť Iraku poraziť Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak
Generál velenia síl výcviku a podpory Miroslav Kováč Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany v súčasnosti skúma možnosti, ako vojensky pomôcť Iraku. Agentúre SITA to povedala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková s tým, že našu prípadnú vojenskú podporu budeme úzko koordinovať s partnermi v EÚ a NATO. Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát.

Americký prezident Barack Obama oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák minulý týždeň vyhlásil, že k porážke islamských radikálov chce prispieť aj Slovensko.

Lajčák pripúšťa výcvik alebo tréning

„To sú ľudia, ktorí vyznávajú filozofiu, že keď nezdieľate ich ideológiu, tak nemáte právo žiť. Je to ohromné zlo, ktorému sa treba postaviť a som rád, že Spojené štáty istým spôsobom zavelili do boja,“ povedal Lajčák. „Som si istý, že sa nejakou formou zapojíme, napríklad výcvikom či tréningom. Zatiaľ sme o tom na úrovni vlády nehovorili. My sme si vedomí našej zodpovednosti, keď príde čas, určite budeme o tom hovoriť,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Spojené štáty a ďalších deväť krajín vrátane Kanady, Austrálie a európskych mocností sa minulý týždeň dohodlo na vytvorení spoločného frontu proti sunnitskej extrémistickej skupine. Do boja proti povstalcom sa už zapojilo americké letectvo, ochotu v tomto smere deklarovala aj Británia. Nemecko, Francúzsko či Taliansku posielajú do Iraku zbrane. České ministerstvo obrany zasa oznámilo podpísanie dohody s Irakom o poskytnutí výcviku 31 pilotom vrtuľníkov irackých vzdušných síl. Školenie plánujú otvoriť začiatkom roka 2015 v Pardubiciach a malo by trvať 12 mesiacov.

Propagáciu islamistov nezakážeme

Na zákaz propagovania Islamského štátu netreba prijímať osobitný zákon, pretože to rieši náš Trestný zákon, tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák. „Náš Trestný zákon je v oblasti propagácií hnutí, ktoré popierajú ľudské práva, dobre rozpracovaný,“ povedal Kaliňák, ktorý tak reagoval na snahu susedného Rakúska zakázať symboly Islamského štátu. Podľa Kaliňáka sa u nás rovnako posudzujú napríklad pravicoví extrémisti aj islamskí radikáli. „Z tohto pohľadu nemyslím, že by sme mali nejaký legislatívny deficit, alebo že by sme potrebovali osobitný zákon,“ dodal šéf rezortu vnútra.

O potenciálnych bojovníkov na strane islamistov, ktorí do Iraku či Sýrie odchádzajú aj z Európy, sa podľa Kaliňáka zaujímajú aj slovenské orgány. „Myslím, že túto komunitu na Slovensku máme monitorovanú vcelku spoľahlivo, takže verím, že dokážeme reagovať na všetky bezpečnostné riziká, ktoré by mohli v tejto súvislosti vzniknúť,“ konštatoval.

V súvislosti s tým Kaliňák podotkol, že Slovensko býva zo strany iných európskych štátov často kritizované pre našu veľmi tvrdú azylovú politiku. Podľa ministra vnútra je to však spôsobené práve tým, že chceme mať prehľad o tom, s kým máme dočinenia. „Ak na hranicu prikvitnú traja alebo štyria občania, ktorí o sebe tvrdia, že pochádzajú z Pakistanu či Afganistanu a všetci majú 14 rokov, neviete o ich histórii vôbec nič. Neviete, či boli v táboroch, na výcviku, či boli súčasťou Al-Kájdy. Práve preto má Slovensko asi jednu z najprísnejších politík v oblasti migrácie a aj z tohto dôvodu máme ten prehľad asi o niečo lepší ako niektorí naši susedia,“ ukončil Kaliňák.

Islamský štát
Foto: SITA, AP

Glváč ponúkol Turkom výcvikové priestory

Minister obrany Martin Glváč ponúkol tureckému ministrovi národnej obrany Ísmetovi Yilmazovi možnosť využiť slovenské výcvikové priestory v Zemianskych Kostoľanoch a na Lešti. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, stalo sa tak počas oficiálnej návštevy Glváča v Turecku. Tureckí vojaci môžu tiež využívať kurzy, ktoré ponúka Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Turecký minister národnej obrany Yilmaz ponúkol slovenským vojakom turecké výcvikové priestory a pripomenul, že návšteva slovenského ministra obrany vytvára priestor na rozvoj spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Šéf slovenského rezortu obrany v rámci rozvoja spolupráce pozval tureckého ministra na oficiálnu návštevu Slovenska a zároveň ho informoval o plánovanej modernizácii Ozbrojených síl SR a aktuálne rozpracovaných modernizačných projektoch. Minister Glváč tiež navštívil priestory spoločnosti FNSS, ktorá je výrobcom a dodávateľom pásových a kolesových obrnených bojových vozidiel a zbraňových systémov pre turecké a spojenecké ozbrojené sily.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaMartin GlváčMiroslav LajčákRobert Kaliňák