V Prešove zabojuje o kreslo primátora desať kandidátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Komunalne volby, obce, starosta
Foto: SITA/Dušan Hein

PREŠOV 22. septembra (WEBNOVINY) – V Prešove odovzdalo do nedeľnej polnoci svoje kandidačné listiny pre jesenné komunálne voľby na post primátora mesta desať kandidátov. Medzi nimi je jedna žena. Svojho nominanta postavila jedna široká koalícia, dvoch kandidátov posielajú do volebnej súťaže jednotlivé politické strany, ako nezávislí idú kandidovať siedmi kandidáti.

Pravicová päťkoalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO a NOVA nominovala za spoločnú kandidátku Andreu Turčanovú z KDH, 47-ročnú riaditeľku domova sociálnych služieb, ktorá je mestskou aj krajskou poslankyňou. Strana Sieť posiela do volebného boja svojho člena Martina Ďurišina, 35-ročného vysokoškolského pedagóga. Strana KSS nominovala 72-ročného dôchodcu Miroslava Bernika.

Súčasný primátor Pavel Hagyari (57) sa zaregistroval, podobne ako pred štyrmi aj ôsmimi rokmi, ako nezávislý kandidát. Tentokrát ho však verejne podporila vládnuca strana SMER-SD. Hagyari je aj poslancom Prešovského samosprávneho kraja. O post primátora sa ako nezávislý kandidát uchádza aj Rudolf Dupkala. 33-ročný riaditeľ Šarišskej galérie, ktorý je aj mestským poslancom. Nezávislým kandidátom je tiež Martin Matejka, 33-ročný predseda občianskeho združenia.

Bez straníckej podpory sa rozhodol kandidovať Alexander Ernst, 50-ročný hlavný kontrolór mesta, ktorý túto funkciu od februára nevykonáva a je pre to v súdnom spore s mestom. Kandidačné listiny ako nezávislý odovzdal Ondrej Chlebovec, 67-ročný, samostatne zárobkovo činná osoba, ďalej Filip Antošovský, 25-ročný občiansky aktivista a Vladimír Soľanka, 51-ročný invalidný dôchodca.

Pred štyrmi rokmi bolo na funkciu prešovského primátora šesť kandidátov. Z nich opätovne kandiduje iba Pavel Hagyari. Tlačovú agentúru SITA informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie Beáta Findišová

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander ErnstPavel Hagyari