Matej chce nahradiť Freša na čele SDKÚ, ten sa nemieni vzdať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavol freso
Predseda SDKÚ Pavol Frešo Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo nebude v roku 2015 kandidovať na post volebného lídra. Za volebného lídra strany navrhne Frešo podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora.

„Mojou ambíciou je mať úspech vo voľbách v roku 2016. O tom je a bude kongres v sobotu,“ povedal v pondelok novinárom Frešo. Spolu so svojím tímom, v ktorom je okrem Fedora napríklad europoslanec Ivan Štefanec, pripravoval Frešo programovú a personálnu víziu pre parlamentné voľby v roku 2016. Na tejto vízii podľa jeho slov pracoval aj poslanec strany Viliam Novotný, ktorý v auguste z tímu odišiel s tým, že uprednostňuje mocenské riešenie, teda výmenu vedenia SDKÚ-DS.

Freša chce vyzvať staronová tvár SDKÚ

„Som predseda strany na štyri roky. Nemienim sa tohto postu vzdať. Ak má niekto pocit, že to vie robiť lepšie, nech dá návrh na moje odvolanie,“ povedal Frešo. Predseda SDKÚ-DS si myslí, že ak na sobotňajšom kongrese v Senici príde návrh na jeho odvolanie, funkciu obháji.

Bývalý prešovský krajský šéf SDKÚ-DS a exposlanec NR SR Ondrej Matej v pondelok vyhlásil, že je pripravený uchádzať sa o post predsedu SDKÚ-DS na mimoriadnom kongrese strany, ktorý má byť v sobotu 27. septembra v Senici. „Ak predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo naplní záväzok, že sa nebude uchádzať o pozíciu predsedu strany, ak mu delegáti na kongrese neschvália programovú a personálnu ponuku SDKÚ-DS do roku 2016, som pripravený kandidovať na predsedu,“ povedal Matej dnes na tlačovej besede. Podporuje ho šesť krajských organizácií okrem Bratislavy a Trenčína. Matej sa sám označil za staronovú tvár.

„Toto nie je volebný kongres. Pre funkcionárov, ktorí to riešia v zákulisí, platia stanovy. A pripomínam, že nikto z nich neponúkol svoju funkciu,“ reagoval Frešo. Postup skupiny okolo poslanca a predsedu košickej krajskej organizácie Viliama Novotného mu pripomína funkcionárske zápasy niekdajších členov Strany demokratickej ľavice (SDĽ).

Fedor si v strane predstavuje tri piliere

Kandidát na volebného lídra Martin Fedor si uvedomuje zmeny, ktoré SDKÚ-DS potrebuje v personálnej otázke, fungovaní strany aj programovo. Bývalý minister obrany bude presadzovať vznik riadiaceho výboru, ktorý bude riadiť stranu dovnútra aj navonok, a vznik programovej rady, aby strana mohla ukázať svoju kompetentnosť.

Program SDKÚ-DS by mal podľa Fedora stáť na troch základných pilieroch. Prvým má byť jasná zahraničnopolitická orientácia, druhým prioritná podpora a orientácia na strednú vrstvu a treťou oblasťou je právny a efektívne fungujúci štát. „S takou ponukou predstúpim v sobotu pred delegátov,“ konštatoval Fedor s tým, že SDKÚ-DS zostane stranou spolupráce s ďalšími pravicovými stranami.

Mal by na čele SDKÚ-DS nahradiť Pavla Freša niekto iný?

V tíme Mateja je aj Novotný

Ak delegáti neschvália novú líniu Pavla Freša, má jeho konkurent Ondrej Matej so svojím tímom pripravenú jasnú víziu o fungovaní strany. „SDKÚ a jej reformy vytiahli Slovensko z čiernej diery, ozdravili sme ekonomiku, dostali sme SR do európskych štruktúr a NATO. Dnes je však situácia iná. Voliči nám prestali rozumieť. V médiách sa rozpráva len o vnútorných problémoch. Opustili sme voliča, odklonili sme sa od toho, čo nám je vlastné,“ konštatoval Matej s tým, že nový tím je pripravený vrátiť sa k voličovi. Matej by ako predseda považoval za úspech v parlamentných voľbách obhájiť výsledok SDKÚ-DS z roku 2012. Je však presvedčený, že strana môže ísť aj vyššie.

Do nového tímu Mateja patrí súčasný podpredseda strany a poslanec NR SR Viliam Novotný (predseda košického regionálneho zväzu), primátor Hriňovej Stanislav Horník (predseda banskobystrického regionálneho zväzu), Jana Michaleková z Novej generácie, primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský (poverený vedením žilinského regionálneho zväzu), primátor Lipian Eduard Vokál (predseda prešovského regionálneho zväzu), bývalá poslankyňa NR SR Jarmila Tkáčová, primátor mesta Vráble Tibor Tóth (predseda nitrianskeho regionálneho zväzu).

„Nový tím SDKÚ chce vrátiť pozíciu strane, ktorú mala. Chceme ako nový tím pracovať na vytvorení novej ponuky SDKÚ-DS,“ povedal Novotný. Podľa neho ide o kvalitný tím.

Babitzova
Foto: archívne, SITA/Nina Bednáriková

Exšéfka Expresu ohlásila vstup do strany

Do nového tímu má patriť aj Eva Babitzová, vrcholová manažérka a donedávna generálna riaditeľka a štatutárna zástupkyňa Rádia Expres, ktorá v pondelok ohlásila vstup do SDKÚ-DS. Jej cieľom je pomôcť SDKÚ-DS získať späť dôveru voličov a prispieť k slušnému a prosperujúcemu Slovensku. V SDKÚ-DS sa chce na blížiacom sa kongrese strany uchádzať o post podpredsedníčky.

„Môjmu rozhodnutiu vstúpiť do politiky predchádzalo dlhodobé silné znepokojenie zo zlej súčasnej situácie na Slovensku. Chcem sa pokúsiť svojím osobným aktívnym prístupom prispieť k tomu, aby sme žili v prosperujúcej a slušnej krajine. Som presvedčená, že slovenskí voliči si zaslúžia pravicovú alternatívu a politikov, ktorí by ju viedli so zdravým rozumom dopredu,“ povedala o svojom rozhodnutí vstúpiť do politiky Eva Babitzová.

SDKÚ-DS vníma Babitzová ako stranu, ktorá v minulosti dostala Slovensko do medzinárodných štruktúr a zaviedla množstvo reforiem, ktoré z neho urobili prosperujúcu krajinu. „SDKÚ-DS spravila pre Slovensko mnoho a bola by škoda, keby strana s tak silnou tradíciou strácala dôveru svojich voličov. Rada by som spolu s tímom odborníkov a s novými ľuďmi nadviazala na to najlepšie, čo kedy SDKÚ-DS pre túto krajinu a jej občanov urobila,“ dodala Babitzová.

Novotný zároveň oznámil, že na kongrese ponúkne svoju funkciu a verí, že tak urobí aj Pavol Frešo. Podľa Novotného zo strany tento rok odišlo mnoho členov. „SDKÚ-DS je dnes riadená zle alebo nie je predsedom riadená vôbec. Mnohí odišli preto, lebo sa na to nemali chuť pozerať,“ dodal Novotný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander SlafkovskýEva BabitzováIvan ŠtefanecMartin FedorOndrej MatejPavol FrešoTibor TóthViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana