Slováci privítali jeseň, rovnodennosť oslavuje aj Google

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jesen vietor
Foto: weheartit.com

BRATISLAVA 23. septembra (WEBNOVINY) – Jesenná rovnodennosť ukončila leto v utorok nadránom, presne o 4:29 letného času. Vtedy sa na severnej pologuli začala jeseň.

Jesennú rovnodennosť v utorok oslavuje aj internetový vyhľadávač Google zaujímavou animáciou, ktorá víta jeseň prostredníctvom farieb a listov.

Jesen rovnodennost
Foto: Google.com

Významný bod pre astronómov

Prvý jesenný deň je z astronomického hľadiska významným bodom, ktorý pretína leto s jeseňou, agentúru SITA informovala Viktória Zemančíková zo Slovenského zväzu astronómov. Prichádzajúcu jeseň podľa jej slov oznamuje poloha Zeme voči Slnku. „Jesennou rovnodennosťou nazývame prvý jesenný deň,“ poznamenala.

Rovnodennosť však nemá na každý rok fixne stanovený čas a dátum. Nastáva v čase od 21. do 23. septembra, dôvodom je rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupového dňa – 29. februára. Vlani sa leto na severnej pologuli skončilo 22. septembra o 22:44. Leto sme si tak minulý rok užívali 94 dní, a to od 21. júna.

Za všetko môže sklon zemskej osi

Slnko v deň jesennej rovnodennosti prejde tzv. jesenným bodom. Z toho vyplýva, že na oblohe prejde dráhu 180 stupňov a deň a noc sú tak rovnako dlhé, teda po 12 hodín. „V iné dni v roku je dráha Slnka na oblohe buď kratšia – počas zimy, alebo dlhšia – v lete. Vtedy sú dni buď kratšie, alebo dlhšie,“ vysvetlila. V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej jar, na severnom póle sa začína polárna noc, na južnom polárny deň.

V čase rovnodennosti sa Slnko nachádza v najvyššom bode na oblohe, z čoho vyplýva, že lúče dopadajú kolmo na Zem, práve vtedy sa nachádza v jesennom bode. Tento jav je podľa Viktórie Zemančíkovej zo Slovenského zväzu astronómov spôsobený sklonom zemskej osi. „Ak by zemská os nebola naklonená, ale kolmá, nedochádzalo by k slnovratom ani rovnodennostiam a slnečné lúče by dopadali na Zem pod rovnakým uhlom počas celého roka,“ vysvetlila s tým, že z tohto dôvodu by sa tiež nemenili ročné obdobia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia