Analytik čaká na to, či v SDKÚ zvíťazí pud sebazáchovy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SDKÚ DS
SDKÚ-DS Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Analytik Ján Baránek očakáva, či na sobotňajšom kongrese SDKÚ-DS vyhrá pud sebazáchovy. Ako povedal v pondelok pre agentúru SITA, ak by pud sebazáchovy nevyhral, dôjde k ďalšej marginalizácii strany.

V pondelok oznámil kandidatúru na predsedu strany Ondrej Matej, ktorý bol prešovským krajským predsedom SDKÚ-DS a exposlancom NR SR. „Matej je regionálny politik, čo je riziko. Neviem, ako by sa uchytil,“ povedal Baránek. Zároveň upozornil, že Matej, ale pred ním rovnako aj Mikuláš Dzurinda, prišiel do politiky ako špecialista na dopravu. „Teda je to handicap, ktorý sa dá prekonať,“ povedal Baránek.

Podľa Baránka vstup človeka ako je Eva Babitzová do strany niekoľko dní pred kongresom, s ambíciou kandidovať na post podpredsedu, by nebol normálny, ak by strana dosahovala v prieskumoch 10 až 15 percent. „V prípade, ak strana klesá pod hranicu zvoliteľnosti, je to sympatické,“ konštatoval s tým, že neexistuje totiž podozrenie, že by to robila zo zištných dôvodov. „Vstupovať do strany, ktorej hrozí nezvolenie, je riziko,“ dodal.

Odporcovia Pavla Freša pripomínajú jeho prísľub, že ak neuspeje na kongrese s programovou a personálnou víziou, končí ako predseda SDKÚ-DS. Frešo však povedal, že nejde o volebný kongres a preto toto jeho vyjadrenie sa nevzťahuje na sobotu. „Frešo by mal povedať, ktorý kongres mal na mysli, či tento prvý, druhý, alebo tretí,“ povedal Baránek. Podľa neho Frešo nedodržal slovo.

Frešo v pondelok predstavil Martina Fedora ako lídra pre najbližšie parlamentné voľby. „V tomto smere urobil Frešo pozitívny krok, ale v spojitosti s tým prechádzajúcim je to obchod. Frešo zostane predseda a volebný líder bude iný,“ dodal Baránek.

Mal by na čele SDKÚ-DS nahradiť Pavla Freša niekto iný?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eva BabitzováJán BaránekMikuláš DzurindaOndrej MatejPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana