Na Slovensku zaduje búrlivák, platí aj výstraha pred mrazom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mráz, poľadovica
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 23. septembra (WEBNOVINY) – Prvý jesenný deň prinesie na územie Slovenska nevyspytateľné počasie. Meteorológovia varujú nielen pred silným vetrom, ale aj pred prízemným mrazom.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok výstrahu prvého stupňa pred vetrom pre územie stredného a severného Slovenska. Konkrétne výstraha platí pre okresy Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Tvrdošín. Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 26 metrov za sekundu. Tento stav má trvať približne do 18:00.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

Meteorológovia takisto vydali výstrahu prvého stupňa pred prízemným mrazom, ktorý zasiahne okresy Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja od 22:00 hodiny do stredy do 8:00 hodiny.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

V utorok sa cez naše územie bude smerom na východ presúvať tlaková výš. Bude preto veľká, miestami zmenšená oblačnosť, najmä na východe. Neskôr príde ďalšie zmenšovanie oblačnosti aj na ostatnom území. Miestami hrozia prehánky alebo dážď, a to najmä na severe. Od cca 1500 metrov nad morom treba očakávať snehové zrážky.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 12 až 17 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši bude od 7 do 12 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo troch stupňov Celzia.

Na väčšine územia bude fúkať severozápadný vietor rýchlosťou od 15 do 30 kilometrov za hodinu, na juhozápade môže v nárazoch dosiahnuť okolo 55 kilometrov za hodinu. Na hrebeňoch Tatier bude búrlivý vietor až víchrica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav