V bratislavskom Starom Meste začne pivný festival Beerfest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pivo žena dievča
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v piatok napoludnie odštartuje už tretí ročník pivného festivalu Staromestský Beerfest.

Pivné slávnosti potrvajú do sobotného večera a počas týchto dvoch dní sa na námestí v centre mesta predstaví dvadsiatka slovenských pivovarov s ponukou osemdesiatich druhov piva. Okrem ochutnávky zlatého moku je pripravený aj hudobný program, vystúpi napríklad známa slovenská kapela Vidiek. Agentúru SITA o podujatí informovala PR manažérka projektu Katarína Gudiaková.

Chýbať nebudú ani gastronomické pivné špeciality

Už v piatok a sobotu si tak budú môcť milovníci piva vychutnať výber rozmanitých druhov zlatého moku. Chýbať nebudú ani špeciálne várky, párovanie piva s jedlom, gastronomické pivné špeciality či škola čapovania. Pivné podujatie spestrí aj hudobný program, v ktorom vystúpia kapely Vidiek, Media Banana i King Shaolin, Lojzo, Capatin Slice a ďalší hostia.

Pivný festival Staromestský Beerfest organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spolu s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto. Podľa Júlie Hurnej zo združenia výrobcov piva si varenie piva kvalitne a kvalifikovanými sládkami zaslúži uznanie. „Preto sme prišli s myšlienkou uctiť si a osláviť prácu ľudí, vďaka ktorým vzniká. A čo padne pivovarníkom lepšie ako to, že si ich nápoj vychutnajú a ocenia tí, pre ktorých ho varia?“ opísala dôvody založenia Staromestského Beerfestu Hurná.

Zaujímavosťou tohto ročníka staromestského pivného festivalu je, že pivovarníci budú prezentovať posolstvo zodpovedného predaja piva. V tom im pomôže aj občianske združenie Prima, ktoré bude poskytovať poradenstvo o zodpovednej konzumácii alkoholu. „Je to v súlade s naším Etických kódexom. Náš nápoj je určený pre dospelých a denne si ho vychutnajú tisíce ľudí. Záleží nám však na tom, aby to robili zodpovedne,“ vysvetlila Hurná.

Podporí sa najmä zodpovedné pitie alkoholu

Okrem toho členovia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu svojimi aktivitami podporujú zodpovedné pitie alkoholu po celý rok. Výrobcovia piva v lete napríklad upozorňovali vodičov, že alkohol nepatrí za volant. Spustili aj nový projekt OpriBIKE, počas ktorého bratislavskí a prešovskí prevádzkari bufetov na cyklistických trasách vyvesili Kódex zodpovedného cyklistu. Upozorňovali v ňom na povinnú výbavu cyklistu, pripomínali tiež, že alkohol nepatrí ani na bicykel.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu je dobrovoľnou profesijnou stavovskou organizáciou, ktorá vznikla v roku 1991. Združuje právnické osoby, ktoré podnikajú vo výrobe sladu a piva, a servisné a obchodné organizácie, ktoré spolupracujú s výrobcami piva.

Úzko spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, výskumnými ústavmi, vysokými školami a ďalšími odbornými profesijnými združeniami a zväzmi, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva. Zapája sa do činnosti európskych pivovarníckych a sladovníckych združení. Od roku 2008 je riadnym členom európskeho pivovarníckeho združenia The Brewers of Europe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať