Vyhlásenie k Ukrajine je len teplý vzduch, kritizuje Šebej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FRANTISEK SEBEJ
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Vyhlásenie NR SR ku konfliktu na Ukrajine je podľa predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) iba „teplý vzduch“. Ako povedal v stredu na tlačovej besede, vyhlásenie je len neškodným apelom. Zároveň upozornil, že pôvodný text pripravil spolu s ministerstvom zahraničných vecí.

Text, podľa ktorého „Národná rada SR osobitne apeluje na Ruskú federáciu, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Ukrajiny, neposkytovala vojenskú pomoc vzbúrencom, rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby využila všetok svoj vplyv na dosiahnutie deeskalácie konfliktu“, sa do uznesenia nedostal, Smer-SD to zamietol. „Poslanci Smeru vypitvali tento text,“ povedal Šebej s tým, že minister Miroslav Lajčák má tak odlišný postoj k Ukrajine ako poslanci Smeru-SD.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šebej tiež upozornil na nezmyselnosť schváleného textu, ktorý hovorí o dohode, do ktorej majú byť zahrnuté USA. „Navrhoval som, aby z textu vypustili zmienku o Spojených štátoch amerických. USA nie sú súčasťou konfliktu a nepredstavujú žiadnu stranu sporu,“ zdôraznil Šebej. Aj podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára hlasovanie a rozprava ukázali, že existuje spor medzi Lajčákom a premiérom.

„Stanoviská opozície k Ukrajine sú podobné ako Lajčáka, ale Lajčák ma odlišné stanoviská k Ukrajine ako premiér. Fico hovorí o propagandistickej vojne medzi USA a Ruskom, Lajčák však povie, že ide o vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom,“ upozornil Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republiky