Amnesty: Dubovcová je napriek arogancii vlády silným hlasom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana dubovcova ombudsmanka
Ombudsmanka Jana Dubovcová. (archívne foto) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Úrad verejného ochrancu práv ako prvý štátny orgán kritizuje vládu za porušovanie práv a vyzýva na nápravu. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla koordinátorka vzdelávania a kampaní organizácie Amnesty International Slovensko Lenka Machlicová, Jana Dubovcová sa aj napriek odmietavým a arogantným prejavom vlády stala silným hlasom volajúcim po dodržiavaní ľudských práv v tejto krajine.

Amnesty International Slovensko podľa Machlicovej dlhodobo upozorňuje na segregáciu rómskych detí vo vzdelávacom systéme a na neochotu úradov situáciu zmeniť. Oddeľovanie detí podľa jej slov ostáva naďalej bežnou praxou v mnohých, najmä základných školách. „Štát netrestá tie školy, ktoré nezákonný stav udržujú a nepodporuje metodicky a finančne tie, ktoré chcú deti vzdelávať spolu,“ vysvetlila.

Ombudsmanka chcela prešetrenie zásahu v Moldave

Organizácia preto adresovala svoje obavy aj členom Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI). „Naše obavy s nami zdieľa aj ombudsmanka, ktorá vo svojich dvoch správach vyjadrila znepokojenie nad existenciou čisto rómskych tried v slovenských školách a nadmerným počtom rómskych detí, ktoré navštevujú špeciálne triedy a školy,“ vysvetlila pre agentúru SITA. Ako dodala, Jana Dubovcová zároveň spolu s organizáciou žiadala vyšetrenie policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a stala sa podporným hlasom LGBTI ľudí v otázke nedávno prijatej novelizácie Ústavy SR.

Aktivitu ombudsmanky v boji proti diskriminácii víta aj ECRI, čo vyplynulo z piatej hodnotiacej správy o Slovensku. Tú komisia zverejnila minulý týždeň. Správa z roku 2008 totiž odporúčala slovenskému ochrancovi práv väčšiu aktivitu v tejto oblasti. „Nová ombudsmanka začala hrať aktívnejšiu úlohu v boji proti diskriminácii,“ píše sa v správe.

V roku 2013 Dubovcová predložila parlamentu svoju prvú výročnú správu, v ktorej sa vyjadrovala k rómskej problematike a k porušovaniu ľudských práv. „V mimoriadnej správe z augusta minulého roku ombudsmanka navyše vyjadrila svoje obavy z pokračujúceho vytvárania čisto rómskych tried v slovenských školách, zo zneužívania právomocí polície a núteného vysťahovania obyvateľov z obydlí na východe Slovenska,“ uvádza sa v hodnotiacej správe o Slovensku. Ombudsmanka vo svojej mimoriadnej správe parlamentu adresovala viaceré odporúčania, NR SR však správu do programu svojho rokovania nezaradila.

Komisia Slovensku odporučila zriadiť nezávislý orgán

Jana Dubovcová sa so správou Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii oboznámila. Stotožňuje sa s odporúčaniami pre Slovensko, ktoré vychádzajú zo zistení verejného ochrancu práv, agentúru SITA informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko.

Policia vazenie
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

„Ide predovšetkým o zriadenie nezávislého orgánu na prešetrovanie postupov polície, keďže v súčasnosti tento orgán na Slovensku chýba,“ poznamenal. ECRI tiež vyjadrila ľútosť nad postupom NR SR, keď nezaradila mimoriadnu správu do programu rokovania. „Verejnú ochrankyňu práv mrzí, že Slovensko vysiela do zahraničia takéto negatívne signály v oblasti ochrany základných práv a slobôd a verí, že sa už nebudú opakovať,“ doplnil.

Európska komisia proti rasizmu a intolerancii adresovala slovenským orgánom spolu 30 odporúčaní. Jedným z nich je aj vytvorenie orgánu, ktorý bude nezávislý od polície aj od prokuratúry a bude poverený vyšetrovaním údajných prípadov rasovej diskriminácie a zneužitia právomoci polície. Rómski rodičia by mali byť tiež primerane informovaní o tom, čo vzdelávanie v špeciálnej škole znamená a školy by mali byť takisto povinné desegregovať vzdelávanie a zároveň školám aj učiteľom poskytnúť účinnú podporu na dosiahnutie tohto cieľa.

Piatu hodnotiacu správu o Slovensku komisia vypracovala po návšteve našej krajiny v novembri minulého roku, pričom odráža vývoj do 20. marca tohto roku. Je výsledkom piateho cyklu monitorovania členských štátov Rady Európy, v rámci ktorého delegácia nezávislých expertov osobne navštívila SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová
Firmy a inštitúcie Amnesty International