Mimoriadnu schôdzu nedokončili, smerák Číž spomínal Banášovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament
Zľava dole: Predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčky Jana Laššáková a Renáta Zmajkovičová (všetci Smer-SD), vpravo hore: Miroslav Číž zo Smeru-SD počas rokovania mimoriadnej 38. schôdze. Bratislava, 24. september 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril v stredu poobede mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcela opozícia prerokovať päticu návrhov, ktoré vládna strana vyradila z rokovania septembrovej schôdze na podnet predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej.

Poslanci však stihli na mimoriadnej schôdzi do konca rokovacieho dňa prediskutovať len jeden z piatich návrhov zákonov. Kresťanskí demokrati v ňom navrhovali zavedenie princípu jeden mandát stačí – teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť zároveň v pozíciách starostov, primátorov a predsedov vyšších územných celkov.

Mimoriadna schôdza sa začala hneď po ukončení riadnej 37. schôdze parlamentu.

V parlamente spomenuli Banášovú

Vládny Smer-SD princíp jedného mandátu tak, ako ho navrhuje KDH, odmieta. „Adela Banášová preto moderuje toľko relácií, lebo ju chcú diváci. To je to isté,“ konštatoval v rozprave na mimoriadnej schôdzi poslanec za Smer-SD Miroslav Číž. Poslancov parlamentu, ktorí sú súčasne aj šéfmi samospráv, považuje Číž za prirodzenú súčasť zastupiteľského systému, podľa jeho slov majú legitimitu z viacerých zdrojov. Zdôraznil, že týchto ľudí do funkcií zvolili samotní občania. Poslanec za Smer-SD si myslí, že sa dá diskutovať o návrhu KDH, ale až po komunálnych voľbách. „Aký problém je baviť sa o tom po 15. novembri, porovnajme ústavné systémy iných krajín a skúsenosti iných štátov,“ dodal.

Poslanec za Smer-SD a starosta Hurbanovej Vsi Ľubomír Petrák považuje návrh KDH za „brutálnu politiku“. Podľa jeho slov to dokazuje skutočnosť, že kresťanskí demokrati o návrhu chceli rokovať pred komunálnymi voľbami, hoci účinnosť zákona kresťanskí demokrati navrhujú až od roku 2016.

Schôdza bude pokračovať

Na mimoriadnej schôdze parlamentu sa diskutovalo aj o návrhu, ktorým kresťanskí demokrati presadzujú zavedenie princípu jedného platu, podľa ktorého by poslanci za volené funkcie mohli poberať iba jeden plat. Rozprava k tomuto návrhu sa neskončila, vo štvrtok v nej ako posledná vystúpi Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Mimoriadna schôdza bude pokračovať vo štvrtok ďalšími troma návrhmi. Diskutovať sa bude o novele, ktorá má zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax ako aj o návrhu na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Rokovať sa má aj o právnej norme, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír PetrákLucia ŽitňanskáPavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky