Opozícia vyhlásila svätú vojnu za demokraciu, tvrdí Paška

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paska
Predseda parlamentu Pavol Paška. Foto: archvíne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Pokračovanie mimoriadnej schôdze parlamentu malo vo štvrtok veľmi rýchly priebeh – vládny Smer totiž v parlamente zamietol všetkých päť opozičných návrhov, ktoré poslanci prerokovali.

Predseda parlamentu Pavol Paška po mimoriadnej schôdzi navyše kritizoval opozíciu za ňou zvolanú schôdzu. Paška na tlačovej besede upozornil, že z 33 navrhovateľov piati neprišli ani na otvorenie schôdze.

Po 15 minútach 19 navrhovateľov nebolo v sále. Predseda KDH Ján Figeľ podľa Pašku nebol ani pri vlastnom návrhu a jeho stranícky kolega Pavol Hrušovský ako predkladateľ za svoj návrh ani nezahlasoval.

Svätá vojna za demokraciu

Paška sa vrátil aj k dianiu z 9. septembra, keď Smer-SD vyradil viacero opozičných návrhov z rokovania. „Došlo k obvyklej situácii. Každý poslanec môže navrhovať zmeny. Plénum väčšinou rozhodlo, že sa niekoľko bodov vypustí. Zdvihla sa vlna hystérie a odporu. Opozícia vyhlásila svätú vojnu za demokraciu, pretože vládna koalícia im nedovolí predstaviť alternatívu,“ konštatoval Paška s tým, že väčšina sa v stredu zhodla na rokovaní mimoriadnej schôdze s piatimi bodmi.

Parlament
Foto: SITA/Ján Slovák

„Väčšina sa zhodla, že budeme rokovať. Počuli sme množstvo osobných atakov na predstaviteľov Smeru-SD. Vraj sme sa zľakli a podľahli tlaku, preto sme schôdzu schválili. Nezľakli sme sa. Vedieme túto krajinu úspešne dlhé roky. Máme silný mandát, ktorý sme získali v demokratických voľbách,“ uviedol, pričom upozornil, že Smer-SD chcel schválením programu schôdze ukázať, akú alternatívu opozícia predstavuje.

Opozícia ešte podľa Pašku pokračuje a dáva návrh na odvolanie ministra práce, pretože asi niekomu prekáža, že ľudia budú mať vyššie vianočné dôchodky.

„Návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica dáva Ľudovít Kaník, poslanec strany nad hrobom,“ poznamenal. Podľa Pašku si musia voliči odpovedať, či opozícia má snahu o obsah alebo čisté politikárčenie, či je to naozaj alternatíva pre Slovensko alebo čistý populizmus. „Je to urážka, keď zvolám schôdzu a neprídem ani do NR SR alebo nehlasujem ani za vlastný návrh,“ povedal Paška.

Paška drží palce pravicovej opozícii, aby niečo ponúkla. „Veď to nie je dobré pre Slovensko. Musí tu existovať programová súťaž. Nie sú schopní udržať konzistenciu strán. SDKÚ je v rozklade, v KDH sú vnútorné pnutia. Most-Híd vedie nezmieriteľný boj s SMK. Procházka je triednym nepriateľom pre blízkych. To je obnaženie plnej nahoty,“ vyhlásil Paška.

Smer zmietol zo stola opozičné návrhy

Poslanci otvorili druhý deň mimoriadnej schôdze, ktorú v stredu nedokončili, rozpravou k novele zákona, ktorou poslanci KDH navrhovali zavedenie princípu jedného platu, teda aby poslanci parlamentu za volené funkcie mohli poberať iba jeden plat. Smer-SD novelu nepodporil.

Strana Roberta Fica zamietla aj návrh, ktorým kresťanskí demokrati presadzovali zavedenie princípu jedného platu. Poslanci za volené funkcie by podľa návrhu mohli poberať iba jeden plat. Smer-SD túto novelu zamietol v parlamente už druhý raz, prvýkrát tak urobil začiatkom roka. Samotný premiér pritom v stredu predstavil podobný návrh zákona o jednom plate pre poslancov národnej rady.

Opozícia neuspela ani s novelou, ktorá mala zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax, neprešiel ani návrh na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Smer-SD zamietol aj právnu normu, podľa ktorej chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľĽudovít KaníkPavol HrušovskýPavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky