Obrazom: Slováci sú späť z Cypru, absolvovali mierovú misiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Maďarska, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 25. september 2014. Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 25. septembra (WEBNOVINY) – Približne 160 vojakov dnes v Nitre ukončilo 28. rotáciu mierovej vojenskej misie OSN na Cypre. Medzi Slovákmi bolo aj 20 príslušníkov maďarskej armády.

„Naše ozbrojené sily pôsobia v sektore 4 a pod slovenským velením sú aj príslušníci iných vojsk, napríklad Maďarska, Ukrajiny a Srbska, takže sme internacionálny tím. Cieľom našej misie je oddeliť a udržať od seba znesvárené strany v takzvanej nárazníkovej zóne medzi tureckou a gréckou časťou ostrova,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

Obrazom: Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN

Zároveň upozornil, že doteraz sa na Cypre vystriedalo 2588 profesionálnych vojakov zo Slovenska. Medzi nimi bolo aj 109 žien. „Približne 80 percent sú civilné konflikty, zvyšok sú vojenské a príprava našich vojakov je smerovaná práve k tomu, aby sme ich všetky zvládli a zatiaľ sa nám to darí,“ doplnil veliteľ sektora 4 Miroslav Mišelis.

Na slávnostnom privítaní v priestoroch protilietadlovej raketovej brigády pod Zoborom bol prítomný aj veľvyslanec Cyperskej republiky na Slovensku Marios Kountourides, predstavitelia maďarských ozbrojených síl a rodinní príslušníci vojakov.

UNFICYP je najstaršia mierová operácia OSN, na ktorej sa Slováci zúčastňujú. Začala sa v roku 1964 a Slovenská republika sa do nej zapojila v roku 2001.

Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Foto: SITA/Martin Havran
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Foto: SITA/Martin Havran

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Maxim
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky