Sudcovia zvolia posledného člena rady, poznáme termín voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v Súdnej rade 25. novembra. Voľby vyhlásila predsedníčka rady Jana Bajánková. Informácia je zverejnená na internetovej stránke Súdnej rady SR. Návrhy na kandidátov na člena súdnej rady môžu podávať sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov alebo najmenej desať sudcov do 13. októbra. Podľa zákona o súdnej rade návrhy budú doručované predsedníčke rady. O svojom ďalšom zástupcovi v tomto orgáne môže rozhodovať 1 400 sudcov.

Súdnej rade chýba jeden člen po novele ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR. Do novely, ktorá vstúpila do platnosti v septembri, bol predseda NS zároveň aj šéfom rady. Rada má 18 členov. Okrem deviatich členov volených sudcami, sú v nej aj po traja zástupcovia zvolení parlamentom, vládou a troch členov deleguje prezident.

Členovia súdnej rady sa tiež dohodli, že o kandidátovi na sudcu Súdneho dvora Európskej únie za Slovensko budú rozhodovať 10. novembra. O túto pozíciu sa uchádza bývalý predseda Ústavného súdu SR, bývalý generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie a súčasný poradca prezidenta Andreja Kisku – Ján Mazák a bývalý sudca ÚS SR a sudca Súdneho dvora Európskej únie Daniel Šváby.

Rada tiež chce zistiť, koľko reálne pribúda civilných vecí na súdoch. Dohodli sa preto, že oslovia ministerstvo spravodlivosti, najvyšší súd a krajské súdy, aby získali aktuálne informácie a potom túto problematiku prerokovali. Členovia rady sa dohodli aj na vzniku komisie, ktorá vypracuje stanovisko k rekodifikácii civilných kódexov z dielne ministerstva spravodlivosti. Schválili tiež viaceré žiadosti sudcov o ich preloženie.

Najbližšie zasadnutie Súdnej rady bude 20. októbra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MazákJana Bajánková
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR