Frešo vedie stranu 'od desiatich k piatim', tvrdí politológ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Frešo
Pavol Frešo ostáva na čele SDKÚ-DS. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo mal v danej situácii z funkcie odstúpiť sám, myslí si politológ Ján Baránek o sobotňajšom neúspešnom odvolávaní lídra SDKÚ Freša na mimoriadnom kongrese strany v Senici.

„Zodpovedný predseda strany nepripustí takéto vrenie v strane, lebo toto všetko, čo sa dialo za posledných približne desať dní, bolo vysielanie zlých signálov aj prípadným voličom,“ povedal pre agentúru SITA Baránek.

Za odvolanie Freša dnes hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Na odvolanie predsedu strany však boli potrebné tri pätiny hlasov delegátov z 332 pozvaných.

VIAC O MIMORIADNOM KONGRESE SA DOČÍTATE TU.

Odstúpenie by bolo pudom sebazáchovy, hovorí Baránek

Podľa Baránka SDKÚ na čele s Frešom padlo na hranicu zvoliteľnosti a politológ zatiaľ nevidí dôvod, prečo by sa pod rovnakým vedením malo dostať do „nejakého bezpečnejšieho pásma“. „Väčšinou, keď sa takéto veci dejú, mení sa vedenie strany. Keď bolo v podobnej situácii KDH Čarnogurský dobrovoľne odstúpil a prenechal miesto Hrušovskému. To je prirodzený postup, keď má tá strana pud sebazáchovy,“ komentoval Baránek.

Obrazom: Mimoriadny kongres SDKÚ-DS

Podľa politológa pnutia, ktoré sú v SDKÚ, neprestanú, lebo sobotňajší mimoriadny kongres neskončil uzmierením alebo nejakým konsenzom, ale naopak, v priestore, kde sa konal, bolo údajne rušno. Ako dodal, kongres vlastne nevyriešil pnutie v strane, ale naopak, napätie zvýšil. „Vlastne to skončilo tým, že Frešo ostal, ale ostal pre stanovy, lebo tie predpokladajú nejakú trojpätinovú väčšinu, ktorú sa nepodarila získať. Ale akonáhle je tam taký silný nesúhlas, že dokonca traja podpredsedovia odídu, tak spoliehať sa len formálne na stanovy, že stále som predseda, je nezmysel,“ povedal Baránek.

Ako dodal, tých 160 delegátov, ktorí hlasovali za odvolanie Freša, sa rozíde do regiónov a so sebou si zoberú aj nespokojnosť, ktorú budú prenášať aj do tých regiónov. „Je jasné, že to pnutie v SDKÚ neprestane a je zase len pre stranu zlé,“ odhaduje smerovanie strany Baránek.

Frešo vedie stranu „od desiatich k piatim“, tvrdí Horský

Politológ Michal Horský si zase myslí, že je nebývalé, aby sa bývalá vládna strana a niekoľkonásobný líder vládnej politiky nedokázala zbaviť politika, ktorý stranu vedie „od desiatich k piatim“. Na neúspešné odvolávanie Freša z čela SDKÚ zareagovali odchodom z funkcie podpredsedovia strany Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor.

„Ťažko rozlíšiť, či ide o úprimné rozhodnutie, alebo dohodnutú hru. Napríklad v prípade pána podpredsedu Fedora je nezmysel moralizovať svoje vzdanie sa podpredsedníckej funkcie a zároveň prijať sľúbenú rolu lídra volebnej kampane o dva roky. Tento politický postup vyzerá viac ako dvojtvárne,“ okomentoval odchod podpredsedov Horský.

Iná je podľa neho situácia v prípade europoslanca Štefanca, ktorý sa funkcie zrejme vzdáva aj z časových dôvodov, alebo v prípade Novotného, ktorý si podľa Horského mohol po svojom verejnom vystúpení len ťažko zachovať tvár ako ďalej fungujúci podpredseda. „Široká verejnosť, ktorá svoje sympatie venovala v posledných rokoch strane SDKÚ-DS môže byť sklamaná nielen z rozhodnutia účastníkov snemu, ale aj z rozhodnutia tej stovky delegátov, ktorí sa odmietli na mimoriadnom kongrese zúčastniť,“ doplnil Horský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠtefanecJán BaránekMartin FedorMichal HorskýPavol FrešoViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana