Polícia v rámci veľkej akcie Europolu zasahovala na Liptove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Heroín, drogy
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Do najväčšej akcie Europolu s názvom Archimedes sa zapojili aj slovenskí policajti. Podarilo sa im odhaliť jednu obeť obchodovania s ľuďmi a na Liptove zatkli údajného predajcu drog.

„Z celkových deviatich priorít akcie sa slovenská polícia zapojila do štyroch – počítačovej kriminality súvisiacej s online zneužívaním detí, obchodovania s ľuďmi, nelegálnej migrácie a oblasti syntetických drog,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Do operácie Archimedes sa zapojilo 34 krajín

Operácia Archimedes trvala od 15. do 23. septembra, zapojilo sa do nej 34 krajín. Koordinovala ich centrála európskeho policajného úradu Europol z Haagu.

Akcia sa zamerala na odhaľovanie organizovaných zločineckých skupín a ich infraštruktúr v EÚ. Europol na svojej webstránke informuje, že počas operácie zatkli 1027 osôb, zaistili 599 kilogramov kokaínu, 200 kilogramov heroínu a 1,3 tony marihuany. Podarilo sa tiež zachrániť 30 detí pred obchodovaním.

Slováci odhalili obeť obchodovania s ľuďmi

Slovenská polícia sa do operácie Archimedes zapojila viacerými opatreniami, predovšetkým na letiskách a železničných staniciach. Policajti napríklad počas letov do Veľkej Británie a Írska cestujúcich informovali o rizikách práce v zahraničí a tiež o možnostiach pomoci v prípade, že sa stanú obeťami obchodu s ľuďmi. Našim policajtom sa podarilo odhaliť obeť tohto druhu kriminality.

„Pri vstupe na územie Slovenska bola kontrolovaná osoba, po ktorej bolo vyhlásené pátranie ako po nezvestnej. Polícia zistila, že sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi vo Veľkej Británii, kde je v tejto súvislosti aj vedené vyšetrovanie,“ povedal Slivka.

Paralelne popri operácii Europolu mala naša polícia naplánovanú protidrogovú akciu na severe Slovenska. V rukách polície skončil 41-ročný Peter z Liptovského Mikuláša, obvinili ho z drogovej trestnej činnosti. Pri prehliadkach našli pervitín v množstve, ktoré zodpovedá 6256 až 25 025 obvykle jednorazovým dávkam drogy.

Obvinený muž podľa polície drogy predával na Liptove. Hrozí mu až 15 rokov väzenia, pretože už bol v minulosti za drogovú trestnú činnosť právoplatne odsúdený.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Europol