Štát by mal podľa liberálov upratovať len so svojimi 'luďmi'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Upratovanie
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Štátne inštitúcie ako aj mestá a obce by nemali na upratovacie a čistiace práce objednávať externé firmy, čistotu verejných priestranstiev i vnútorných priestorov by mali zabezpečovať len vlastnými zamestnancami. V novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SaS Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál.

„Dôvodom predloženia tohto návrhu zákona je súčasný stav, keď v podmienkach štátnych a obecných, respektíve mestských inštitúcií sa vynakladajú neúmerne vysoké sumy na čistiace a upratovacie práce vonkajších priestranstiev, chodníkov, námestí, zelene ako aj v interiéroch budov formou outsourcingu, teda dodávateľským spôsobom,“ vysvetľujú opoziční poslanci.

Špinavšie mestá i obce a menej práce

Dôsledkom tohto nevhodného prostredia je podľa Nicholsonovej a Mihála vysoká finančná náročnosť celého procesu, zbytočný medzičlánok v podobe dodávateľských firiem a zbytočne menej pracovných miest.

„Výsledkom sú špinavšie obce, špinavšie mestá a viac ľudí na rôznych sociálnych dávkach, čo ešte viac zaťažuje verejné financie. Čo je na celej veci podstatné, dodávateľské firmy inkasujú za dodané služby sumy ako za mimoriadne sofistikované činnosti a svojim zamestnancom vyplácajú mzdy na úrovniach blízkych minimálnej mzde. Zodpovedanie otázky, čo sa asi deje s tým finančným rozdielom ponechávame na úsudok každého, kto sa týmto návrhom zákona bude zaoberať,“ konštatujú poslanci.

Viac miest pre ľudí bez kvalifikácie

Nicholsonová a Mihál chcú preto zakázať štátnym inštitúciám, obciam a mestám obstarávať čistiace a upratovacie práce dodávateľským spôsobom. „Čím sa odstráni parazitujúci medzičlánok a zabezpečí sa viac čistoty na verejných priestranstvách a viac pracovných miest predovšetkým pre ľudí bez potrebnej kvalifikácie a teda ťažšie uplatniteľných na trhu práce.

Nemožno akceptovať súčasný stav, keď najzákladnejšiu úlohu samosprávy – čistenie verejných priestranstiev, nahrádzajú dobrovoľníci, často s vysokoškolským vzdelaním, ktorí sa už na katastrofálny stav verejných priestranstiev nedokážu pozerať. Odmenou je im v najlepšom prípade spoločná fotografia s príslušným primátorom na záver takejto bezplatnej brigády ako pamiatka pre potomkov na pomery, aké tu dnes vládnu,“ uzatvárajú poslanci za SaS.

Parlament sa návrhom bude zaoberať na októbrovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MihálLucia Nicholsonová
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita