Ministerstvo kúpilo radary, ktoré mohla dodať jedna firma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, auto, kontrola
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra kúpilo radary a videoradary za viac ako 620-tisíc eur. Pätnásť radarov a desať videoradarov kúpia od spoločnosti ZTS Elektronika z Novej Dubnice.

Vyplýva to z údajov zverejnených vo Vestníku verejného obstarávania. Na podmienky tendra sa vlani sťažovala firma NetPoint, ktorá súťažila neúspešne a dodnes má k súťaži výhrady.

Na prípad upozornil slovenský denník

Denník Sme ešte minulý rok upozornil, že v súťaži na radary a videoradary môže uspieť len jeden dodávateľ, keďže sa môžu zapojiť len firmy s certifikátmi na radary aj videoradary.

Podľa Sme mala v tom čase certifikát na radary a zároveň aj videoradary len ZTS Elektronika. Firma NetPoint sa preto na zadanie tendra sťažovala. Ministerstvo napokon povolilo súťaž za podmienky, že víťaz si môže chýbajúci certifikát vybaviť dodatočne.

„Verejný obstarávateľ neobmedzil účasť žiadneho z uchádzačov, keďže požadoval doklady až od úspešného uchádzača pred podpisom zmluvy. Ak aj úspešný uchádzač nedisponoval požadovanými dokladmi, mal dostatočný časový priestor na ich vybavenie,“ uviedli z tlačového odboru ministerstva.

Jedna z firiem sa sťažovala na tender

Konateľovi firmy NetPoint Jánovi Vigašovi sa zdalo nefér, že proti nim súťažili v elektronickej aukcii naraz výrobca a jeho výhradný distribútor. ZTS Elektronika zastupuje na Slovensku českého výrobcu radarov firmu Ramet. „Pokiaľ je to elektronická aukcia, nie je to v poriadku,“ myslí si Vigaš. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie je to v súlade s pravidlami. „Je to prípustné, pokiaľ sú to samostatné subjekty,“ vysvetlil hovorca úradu Ján Mažgút.

Spoločnosť ZTS Elektronika má na starosti aj servis policajných radarov. Na jar minulého roka uzavreli s firmou zmluvu, podľa ktorej zabezpečí najbližšie štyri roky servis a opravu policajných radarov v maximálnej hodnote 720-tisíc eur.

Denník Sme pripomína, že zákazky pre ZTS Elektroniku ešte z čias prvej vlády Roberta Fica preverovala inšpekcia ministerstva za ministra Daniela Lipšica (NOVA). Rezort vtedy podal aj trestné oznámenie pre podozrenie zo zvýhodnenia firmy v tendri na laserové radary, jedného zamestnanca prepustili, prípad je ale nedoriešený.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR