Na Slovensku je zviera v zákone vecou, sulíkovci chcú zmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pes
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – Na Slovensku podľa poslancov NR SR za SaS chýba v legislatíve špecifická úprava postavenia zvieraťa. Preto poslanci Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová predložili do parlamentu novelu Občianskeho zákonníka. Podľa dvojice poslancov zviera je v súčasnosti chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jej osobitné vlastnosti.

„Sme asi posledná krajina v Európe , ktorá má zviera definované ako vec. Ak máme začať meniť legislatívu, toto je najnutnejší krok. Ak sa zhodneme na definícia zvieraťa, potom môžeme začať riešiť všetky konkrétne problémy,“ povedal v utorok pre agentúru SITA Poliačik.

Liberálom chýba úprava chovu zvierat

Podľa poslancov za SaS jedine prostredníctvom noriem verejného práva sú dnes regulované niektoré aspekty chovu, obchodovania a usmrcovania predovšetkým hospodárskych zvierat. Absencia takejto úpravy je podľa Poliačika a Nicholsonovej dôsledkom mnohých nežiaducich spoločenských vplyvov chovu spoločenských zvierat.

„Ide napríklad o nelegálne a nekontrolované množenie zvierat s cieľom predaja mláďat, nekontrolované množenie túlavých zvierat bez majiteľa, absencia veterinárneho ošetrenia niektorých zvierat, týranie a neuplatňovanie riadnej zodpovednosti majiteľov za správanie ich zvierat,“ uvádzajú poslanci.

Živé zviera nie je vecou

Podľa poslancov návrh zákona nemá byť úplnou úpravou právnych vzťahov k zvieratám, ale má vytvoriť úplne elementárny základ pre úpravu právnych vzťahov k zvieratám v občianskoprávnych vzťahoch, z ktorého by mala ostatná právna úprava na ich ochranu vychádzať. Predkladaný návrh zákona preto špecifikuje vo všeobecnosti postavenie akéhokoľvek živého zvieraťa ako vnímajúcu bytosť, na ktorú by sa mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa.

„Živé zviera má zvláštny význam a hodnotu ako zmyslami obdarený živý tvor. Živé zviera nie je vecou a ustanovenia o veciach sa na živé zviera použijú obdobne len v rozsahu, v ktorom to neodporuje jeho povahe,“ má znieť nový paragraf zákona. Predkladaná právna úprava je inšpirovaná právnou úpravou v iných krajinách Európskej únie a podobná právna úprava je obsiahnutá aj v nedávno schválenom Občianskom zákonníku Českej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita